Skip to content

Gradnjom ciglenog labirinta završava projekt Zeleni Sušak – hommage Josipu Kulfaneku II

Grupa građana Sušačka akcija i u 2020. godini nastavlja s obilježavanjem stote godišnjice proglašenja Sušaka gradom, nakon akcija čišćenja i sadnje bilja u okviru projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku u 2019. godini

U okviru projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku II, koji se kao i prvi dio programa Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku I, realizira uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture,  ovog je petka, 17. siječnja u krugu Osnovne škole Vladimir Gortan u Rijeci, održana akcija izgradnje ciglenog labirinta (4,5×4,5 metara) koji je ispunjen kamenčićima u boji. U izgradnju labirinta osim članova grupe građana Sušačka akcija, uključili su se i učenici osmih razreda OŠ Vladimir Gortan, te dio volonterki – studentica Učiteljskog fakulteta.

„Projekt Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku i prvi i drugi dio bio je prvenstveno usredotočen na sadnju biljaka i ozelenjavanje prostora, ali smo se odlučili unutar projekta napraviti i ovaj labirint iza škole. Razlog je taj što je mjesto na kojem smo labirint napravili zapravo vanjska učionice škole koju smo na ovaj način željeli malo obogatiti. Forma labirinta je odabrana jer predstavlja put do znanja, a ono što je možda i najvažnije jest da su u njegovom postavljanju sudjelovali učenici škole“, istaknule je voditeljica projekta Daniela Samaržija koja se posebno zahvalila svima koji su sudjelovali, a posebno profesorici Zlati Tomljanović i svim studenticama-volonterkama Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Izgradnja labirinta nastavak je projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku II. Prvi dio projekta proveden je u listopadu prošle godine kada je u prostoru oko škole organizirana  akcija sadnje bilja i stabala. Tada su posađena stabla ukrasnih šljiva, jabuka, lovora, planike i hrasta, kao i puno ukrasnih grmova. Valja istaknuti kako je upravo prostor ove osnovne škole odabran za provedbu projekta  budući da se na njenom mjestu do 1967. godine nalazio rasadnik Josipa Kulfaneka.

U listopadu prošle godine održana je i prva akcija Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku I, također provedena uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koja je održana na trgu između Građevinske tehničke škole, Graditeljske škole za industriju i obrt i OŠ Centar, gdje su članovi Sušačke akcije i učenici na zelene površine na trgu sadili bilje – konkretno posađen je ružmarin, japanska dunja, crveni grmovi i stablo tise.

Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku dio je većeg projekta „U susret stogodišnjici Sušaka“ koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a poseban interes građana i inspiracija za projekt Zeleni Sušak bio je rad Josipa Kulfaneka, legende sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva i čovjeka koji je ozelenio najveći dio Sušaka. Grupa građana okupljena oko inicijative Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku povezana je entuzijazmom i idejama o revitalizaciji Sušaka, posebice onih dijelova koji su već predugo zapušteni.

Josip Kulfanek rođen je krajem 19. stoljeća u Moravskoj, a nakon studija vrtlarstva u Brnu gdje je specijalizirao cvjećarstvo i uređivanje parkova, 1926. godine se doselio na Sušak. Zeleni potpis ovog samozatajnog Čeha ostao je upisan u brojnim parkovima na Sušaku – primjerice u Parku heroja na Trsatu, Parku Augusta Cesarca na Pećinama, parkovima i drvoredima na Sušaku nastalima između dva svjetska rata i još brojnim drugim zelenim površinama.

Nela Simić