Povodom premijere mjuzikla “Evita” u HNK pl. Ivana Zajca razgovor sa dramskom umjetnicom Leonorom Surian

Sa prvakinjom HNK pl. Ivana Zajca i nekadašnjom ravnateljicom talijanske drame atraktivnom i nadarenom Leonorom Surian koju smo na malim ekranima zbog njezinog privlačnog izgleda i dobre glume zapazili u TV noveli “Sve će biti dobro” razgovarali smo povodom njezine glavne uloge Evite Peron u mjuziklu “Evita” za kojeg su u Rijeci ulaznice rasprodane unaprijed

Do danas je dramska umjetnica Leonora Surian igrala u više od 50-tak produkcija, što u riječkom HNK-a, što u Italiji, ali među svim tim predstavama svakako valja izdvojiti neke koje su njoj najdraže, a to su “Krvavi svatovi” u režiji D. Z. Fraja, “Jalta, Jalta” za koju je dva puta bila nominirana za nagradu hrvatskog glumišta, “Mačka na vrućem limenom krovu” u režiji L. Zappije, mjuzikl “Nunsense”u režiji Mojce Horvat i naravno mjuzikli “Sunset Boulevard” i ” Evita” u režiji sjajne Renate Carole Gatice.

Zašto vas ima tako malo na filmu?

Pa eto, tako se posložilo, nešto malo sam snimila za neke strane produkcije, posvetila sam se proširenju obitelji, ali nije isključeno da se neće izrealizirati u bliskoj budućnosti.

Igrate u mjuziklu o Eviti Peron glavnu ulogu. Kako ste Vi doživljeli Evitu Peron?

Ja se strahovito divim tako snažnoj, karizmatičnoj, jakoj, a ujedno i romantičnoj i ljudskoj osobi kao što je bila Eva Peron. Djevojčica koja je sa 15 godina krenula sa sela i u kratkom roku postala jedna od najmoćnijih žena svijeta i leader jedne cijele nacije. Bar je takva Eva koju sam ja doživjela i koju smo zajedno sa redateljicom argentinkom Renatom Carolom Gaticom odlučili uprizoriti.

Koja vam je forma najdraža: komedija, mjuzikl ili drama?

Volim sve forme! Volim kazalište! Volim igrati u dobroj drami, raditi dobru komediju, ali u mjuziklu se osjećam potpunom jer uz dramski segment imam priliku da se izrazim i preko pjevanja i glazbe.

Vi ste iz umjetničke obitelji? Razgovarate li međusobno o glumi i o umjetnosti privatno?

Da, svakako. Dapače, kada su probe moj otac dođe, gleda, zapisuje i komentira sa mnom sve što radim na sceni. Isto tako i kada on priprema neku ulogu ja dođem na njegove probe. Uživamo jedni u drugima, pomažemo si, nadopunjujemo. Na predstavi Evita na primjer, moj brat igra ulogu Magaldija i u drugoj postavi Che-a, ja Evu Peron. Puno snimamo jedni druge i pomažemo si. To je tako lijepo kada imaš sa kime dijeliti to stvaralaštvo.

Tko vam je uzor u glumi od naših ili stranih glumaca?

Obožavam Meryl Streep.

Odakle kod vas ljubav prema talijanskoj umjetnosti?

Živjela sam u Italiji od svojih 6 mj. života. Tamo sam pohađala sve škole (osim par godina što sam se školovala u Rijeci u osnovnoj školi Dolac), i završila Akademiju dramskih umjetnosti Silvio D’Amico. Živjela sam u Milanu, kod Venecije, u Bologni i Rimu. Kada živiš u Italiji, u bilo kojem od tih gradova, moraš se zaljubiti u talijansku umjetnost.

Profesionalni planovi za budućnost? Na čemu još radite?

Premijera Evite bila je 15. siječnja, a već su počele probe za veliku novu predstavu “Vježbanje života” u režiji Marina Blaževića, nakon toga idem u Milano sa predstavom “Efekt leptira”, pa počinjemo sa novom koprodukcijom talijanske drame i teatro Rossetti iz Trsta.

Izdali ste CD za djecu, zar ne?…

Dok sam bila u drugom stanju sa prvom kćerkicom Elenom, izrazila sam želju da ostvarim CD dječijih uspavanki, kako bi moja kćer mogla zaspati uz moj glas i kada navečer ne budem uz nju zbog proba ili predstava…

To je treći CD nakon “Moj mali svijet” i “Bijeli Božić”. Klasične i narodne uspavanke uz romantične aranžmane i zvuk harfe. Godinama mi je želja napraviti ga i na talijanskom jeziku, ali stalno odgađam. Valjda će uskoro doći pravi trenutak da i to realiziram.

Autorica: Gordana Igrec

Izvor fotografija: HNK pl. Ivana Zajca (Milena Jerneić)