Nastavak programa Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku

Prvi dio projekta proveden je u listopadu prošle godine kada je u prostoru oko škole provedena akcija sadnje bilja i stabala

U petak, 17. siječnja 2020.g. u 12 sati u krugu Osnovne škole Vladimir Gortan u Rijeci (Prilaz Vladimira Gortana 2), u sklopu Zelenog vala Europske prijestolnice kulture, održat će se akcija izgradnje ciglenog labirinta (4,5 x 4,5 metara) ispunjenog kamenčićima u boji, čime Grupa građana Sušačka akcija nastavlja obilježavanje stote godišnjice proglašenja Sušaka gradom, u okviru projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku.

U izgradnju labirinta osim članova grupe građana Sušačka akcija, uključeni su i učenici osmih razreda OŠ Vladimir Gortan, te dio volonterki – studentica Učiteljskog fakulteta.

Izgradnja labirinta nastavak je projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku.

Prvi dio projekta proveden je u listopadu prošle godine kada je u prostoru oko škole provedena akcija sadnje bilja i stabala. Tada su posađena stabla ukrasnih šljiva, jabuka, lovora, planike i hrasta, kao i puno ukrasnih grmova. Valja istaknuti kako je upravo prostor ove osnovne škole odabran za provedbu projekta  budući da se na njenom mjestu do 1967. godine nalazio rasadnik Josipa Kulfaneka.

Josip Kulfanek rođen je krajem 19. stoljeća u Moravskoj, a nakon studija vrtlarstva u Brnu gdje je specijalizirao cvjećarstvo i uređivanje parkova, 1926. godine se doselio na Sušak. Zeleni potpis ovog samozatajnog Čeha ostao je upisan u brojnim parkovima na Sušaku – primjerice u Parku heroja na Trsatu, Parku Augusta Cesarca na Pećinama, parkovima i drvoredima na Sušaku nastalima između dva svjetska rata i još brojnim drugim zelenim površinama.

Lena Stojiljković

Posljednje