Druga samostalna izložba slika umjetnice Dubravke Smiljan naziva “Velika nam djela učini Gospodin; opet smo radosni!” otvorena je 9. siječnja, u izložbenom prostoru KUD-a Napredak, Bogovićeva 1 u Zagrebu. Izložba se može pogledati do 25. siječnja 2020. godine.

Predgovor kataloga: akademski slikar, prof. Nedeljko Tintor
PAUPERUM BIBLIA – BIBLIJA ZA SIROMAŠNE

Započela je u visokom srednjem vijeku i razlikuje se od ilustrirane biblije (kakvih ima i danas)… U početku je kao dječja slikovnica bez teksta, zatim se javlja tekst, ali vrlo oskudno; izgovorene riječi, naročito u minijaturama, zapisane su u svitcima koji izlaze iz njihovih usta (poput današnjeg stripa). To su pretežno drvorezi čiji su otisci rasparčavani u Njemačkoj i Nizozemskoj. Zvali su se BLOCKBUCH.

Neki rukopisi su raskošno ukrašeni i nisu bili za siromašne. Pojam PAUPERUM BIBLIA nadjenuli su znanstvenici u 30-im godinama 20. stoljeća.

U navedenim slučajevima tekst, ako se i javlja podređen je crtežu odnosno slici. Ilustrirana biblija je nešto drugo tj. obrnuto. Slika je podređena tekstu ili citatima iz Biblije. A to je upravo na slikama Dubravke Smiljan; ilustriranje i likovno tumačenje Biblije – točnije evanđelja po Sv. Luki. Usput rečeno Sv. Luka je po vokaciji medicus, liječnik, ali ne samo to, nego kao vrlo učen čovjek svoga vremena, bavio se uz sve ostalo i slikanjem…

Htjevši naslikati Majku Božju u naručju sa Isusom Kristom, nakon dva neuspjela pokušaja, Majka Božja se smilovala i ukazala mu se kao stvarna vizija pred očima – ukazanje – Iskoristivši tu pojavu slikao ju je po promatranju i to bijaše prva, prava ikona (vera ikona) – istinita slika otuda i nasta ime Veronika…

Sv. Luka je postao zaštitnik slikara, od prijašnjih slikarskih esnafa do danas.

Svi ikonopisci se mole Sv. Luki prije početka slikanja, a i kopiranje ikone je podređeno i posvećeno upravo spomenutom svecu… Štujući to, time dohvaćamo i oslanjamo se na pravu, prvu i najvjerodostojniju ikonu. Večerašnja izložba obiluje raznim motivima u tehnici ulja i akvarela. Nastavlja se slijed likovnog djelovanja sa motivima svjetovne tematike, koju smo vidjeli i na prethodnoj izložbi.

“Ovdje ćete pronaći svoj blagoslov i unutrašnji mir, te doživljaj da ste ispunjeni tim mirom i srećom“ – citat posjetiteljice sa prošle izložbe

Ovom izložbom religioznih prikaza naše Dubravke imamo dvije privrženosti Sv. Luki; Evanđelje i slikarstvo. Lukino evanđelje čitajte doma, a slike upravo sada sa uživanjem gledajte.

Dubravka Smiljan rođena je u Zagrebu, gdje završava školu za zdravstvene tehničare i cijeli radni vijek provela je u zdravstvu. Odlazak u mirovinu pomno priprema i upisuje tečajeve slikanja: Rokov perivoj (2007-2009) / prof. N. Gruden, Centar za kulturu Susedgrad (2013-2014) / prof. N. Tintor, Medvedgradska (2015-2016) / prof. M. Popović, Škola crtanja i slikanja Atelier Sellier (2017-2019) / prof. M. Sedlar. Nakon 12 godina prikupljanja slikarskog znanja, prezentira svoje radove na drugoj samostalnoj izložbi u Zagrebu. Ova izložba nastavak je prošle i obuhvaća radove nastale u posljednje dvije godine.

Pogledajte galeru 120 fotografija s otvorenja izložbe!

Pgedajte katalog izložbe ovdje!