Skip to content

Zoran Guša: Naiva na moru

Zavičajni muzej u Biogradu na moru, Krešimirova obala 22, Biograd n/m
Zoran Guša
Naiva na moru
Od 02. 07. (u 20.00 sati) do 16. 07. 2010.

Pogledajte galeriju radova!

U stalnoj mijeni koju nazivamo životom, provlači se konstanta koju pratimo u slikarstvu Zorana Guše. Njegove slike zadržale su onu nepromijenjenost i prepoznatljivost koja ne teži pročišćavanju forme već sasvim suprotno dajući važnost svakom potezu i detalju što je svojstveno slikarstvu naive.
To je slikarstvo koje proizlazi iz doživljaja, iz podsvijesti i sjećanja i svega onog što nosimo u sebi i sve to skupa zaokruženo u priču. Likovi kao da su nalijepljeni na pozadinu ,zaleđenih i zamišljenih pogleda, izduženih fizionomija, a ono što ih oživljava jest boja i živ kolorit.To je ujedno i izvorište osobnog pristupa, to je naiva na moru, ambijent u kojem umjetnik prebiva i tu nalazi inspiraciju, odatle vuče sjećanja koja se nenametljivo oblikuju u pomalo nadrealnoj maniri.
To je onaj način slikanja koji naslućuje da uvijek postoji nešto «iza». To je samo djelić priče iza koje stoji puno života, a u ovoj nezahvalnoj disciplini gdje riječima opisujemo likovnu umjetnost kao da dajemo konačan sud za ono što nema konačnosti a to je priča i kontinuitet.To je duboko plavetnilo mora i neba, pa opet mora, a naviknuti smo na sve one smeđe i zemljane tonove koji odišu selom i iskonski.

Mediteranski krajevi naviknuti su na slikarstvo tihih veduta i brodica , zato u ovom spoju nailazimo na neobičnost jer nema onog pročišćenog plavetnila već prenaglašavanja koja čine cjelinu. Ipak u tom gustom okruženju fokus slike je na čovjeku počevši od samog umjetnika i odabira trenutka.Nama gledaocima , ostaje način kako ćemo gledati obične situacije u neobičnosti izraza koje možda i nisu obične i slučajne već same biraju umjetnika a ne on njih u njegovom likovnom svijetu koji je prije svega osjetilan i narativno zanimljiv.

Jasmina Beneta

Zoran Guša je rođen 1946. u Splitu gdje živi i radi. Slikarstvom se bavi od 1974. godine kada postaje član Likovne udruge Centra za kulturu, Split. Danas je član galerije "Mirko Virius" u Zagrebu. U svom radu služi se tehnikom ulja na platnu srednjeg formata, a motive uzima iz damatinskog podneblja. Do sada je imao tri samostalne izložbe i niz skupnih diljem Hrvatske. Na likovnom natječaju "Premio Basilio Cascella", Pescara, bio je među izabranim slikarima iz Hrvatske. Učestvovao je na dvije međunarodne likovne kolonije; Rab 2008. i Knin 2009.

Adresa:
Zoran Guša
Radunica 59, Split
e-mail: zorangusa@net.hr
 

Akademija-Art.hr
11.06.2010.