Znanstvenici: Psihoterapijom protiv depresije kad lijekovi ne djeluju

Zdravstveno stanje osoba koje pate od depresije i kod kojih ne djeluju antidepresivi moglo bi se poboljšati ako se liječe psihoterapijom, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Medical Journal
U prvom velikom istraživanju kojim se proučavala učinkovitost kombinacije kognitivne bihevioralne terapije (CBT) i antidepresiva znanstvenici su utvrdili da takva kombinacija djeluje kod bolesnika kod kojih antidepresivi sami po sebi ne djeluju.

Iako je bilo pokušaja da se poveća dostupnost CBT-a u Britaniji i Australiji, to nije slučaj širom svijeta, kaže Nicola Wiles s bristolskog sveučilišta koja je vodila istraživanje.

Taj se oblik terapije mora staviti na raspolaganje pacijentima, kaže Wiles čiji je tim proučavao učinak liječenja kombinacijom psihoterapije i antidepresiva.

Istraživanje je obuhvatilo 469 odraslih osoba kod kojih liječenje samim antidepresivima u trajanju od najmanje šest tjedana nije dalo rezultate.

Polovina grupe nastavila je uzimati antidepresive a druga polovina je uz antidepresive bila i na psihoterapiji. Nakon 6 mjeseci utvrđeno je da se stanje 46 posto bolesnika koji su bili na kombiniranoj terapiji popravilo za razliku od 22 posto onih koji su pili samo antidepresive. Uočeno je da su se kod bolesnika na kombiniranoj terapiji češće potpuno povlačili svi simptomi depresije.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2020. depresija zasjesti na mjesto najčešćih bolesti u svijetu, zajedno sa srčanim bolestima koje su već dugo najčešće.

Izvor: HRT