Skip to content

Zima u Zagrebu: Računi veći 187 kuna, HDZ traži intervenciju Bernardića

Kada se ovogodišnjim poskupljenjima pribroji najavljeno povećanje cijena od 36,7 posto za toplinsku energiju, prosječni račun za režije će zagrebačkom kućanstvu biti 187 kuna veći u zimskom razdoblju
 
Izračunao je to gradski HDZ uvrstivši proljetna poskupljenja struje, vode i plina za Zagreb. Gradski HDZ je prozvao premijera Zorana Milanovića za potpunu neosjetljivost prema građanima, te zatražio od SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Davora Bernardića da ipak po stranačkoj liniji zaustavi najavljeno poskupljenje grijanja.
– U kojoj to državi živi premijer Milanović kada priča o Fabergeovim jajima i s njima uspoređuje nabavu luksuznih automobila? Zar ne vidi da mu građani jedva spajaju kraj s krajem? Uz sva poskupljenja i ona najavljena, domaća jaja postaju luksuz, a kajgana luksuzno jelo -rekla je danas HDZ-ova gradska zastupnica Margareta Mađerić.
Tiskovnu konferenciju su sazvali na dan kada stupa na snagu novi Zakon o energiji kojima više gradska vijeća u šest gradova neće moći odlučivati o cijeni energenata, u ovom slučaju najavljenog poskupljenja grijanja prekotoplana HEP-a. Sada će to biti u nadležnosti agencije HERA čije predstavnike imenuje Vlada iako se agencija vodi kao formalno nezavisna. HDZ smatra da se ipak nešto može učiniti i traži od predsjednika Skupštine i gradonačelničkog kandidata Bernardića da intervenira. Kod predsjednika svoje stranke i premijera bi se trebao izboriti za zaustavljanje poskupljenja.
– Neka se Bernardić prvo pobrine o građanima, a onda neka obilazi protokolarna događanja i vodi svoju gradonačelničku kampanju – zaključuje Mađerić.
HDZ-ov Mario Župan je također napomenuo da je neistina da ima ekonomskih razloga za poskupljenje toplinske energije zbog skupljih energenta koje HEP-ove toplane koriste.
– Cijena barela nafte je 2008. godine bila 91 dolar, sada je 93 dolara. Ugljen je pojeftinio. O čemu onda potpredsjednik Radimir Čačić priča – rekao je Župan.
HDZ-ov zastupnik Stanko Gačić ne vidi slučajnost u tomu što će grijanje poskupjeti u šest gradova za oko 135 tisuća stanovnika, a da na čelu niti jednog grada nije netko iz vladajuće koalicije.
Foto: Hdz.hr
See also  Samobor - Fašnička vlast preuzela ključeve Grada (Program)
mala retrospektiva