Skip to content

Zeničko proljeće 2010.

Ciljano je ovaj put domaćin otvaranja Društvo likovnih umjetnika Zeničko-dobojskog kantona koje je time ujedno otvorilo i ovogodišnju tradicionalnu likovnu manifestaciju „Aprilski salon“. Koncept ovogodišnje likovne manifestacije „Aprilski salon“ zasniva se na ideji da pozvani i od likovnog kritičara izabrani likovni umjetnici svoje kontekstualne zamisli prostornog karaktera realizuju u prostoru Gradske kafane, koji je po svom značenju nekada bio bitnim segmentom gradskog življenja. U osnovi ove ideje je namjera organizatora, Udruženja likovnih umjetnika Ze-do kantona uz materijalnu potporu općinskog odjela za društvene djelatnosti, da se ovom prostoru kreativnom umjetničkom intervencijom udahne novi život a koji bi pratili elektronski i pisani mediji te publikacija nakon otvaranja izložbe.


Umjetnici

Uz kritiku na odnos društva i vlasti spram umjetnosti i umjetnika u BiH nasuprot afirmaciji koju umjetnici sa ovih prostora zahvaljujući umjetnosti čine za ovaj grad (trenutno Zeničani izlažu na dvije međunarodne izložbe u Europi), ovaj art-čin ima za cilj i ukazati na potrebu prenamjene (napuštenog u privatizaciji) prostora Gradske kafane te pokušaja da Zenica napokon dobije gradsku galeriju.


Umjetnici

Tim ponovnim obnavljanjem ili zauzimanjem Gradske kafane kroz kontekstualni umjetnički izričaj, a oslanjajući se na napušteni i devastirani javni prostor koji ovim činom dobiva potvrdu „javnosti“, jer po definiciji: „javni prostor jeste onaj prostor gdje postoji mogućnost za debatu u kojoj su u konkuretskom odnosu razne moći i mnogo energije“ umjetnici nastoje izboriti svoje mjesto u društvu poručujući da su na mjestu idealnom za gradsku galeriju…


Zijad Softić, potpora općine

Uz druge kvalitetne i raznovrsne programe ovaj koncept, podržala je i općinska komisija Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2010. godine: načelnik zeničke općine Husejin Smajlović, Zijad Softić, Nedžad Fejzić, Miroslav Šetka i drugi tako da će ljubitelji kulture i umjetnosti od 20. ožujka do 12. travnja, imati priliku da vide i čuju 33 kulturna sadržaja.


Na ovogodišnjem Aprilskom salonu izlažu: (na fotografiji s lijeva) Duško Abramušić, Dragan Gačnik, Miroslav Šetka, Ljiljana Vrbić- Mačak, Muhamed Bajramović, Tomislav Perazić, Irfan Handukić, Mehmed Klepo, Mensur Begičević

Autor likovnog postava je Dragan Gačnik.


Umjetnici Tomo Perazić, Muhamed Bajramović i Huso Smajlović (načelnik)

Duško Abramušić

abrdus@yahoo.com

akademija-art.hr

Optimized by Optimole