Skip to content

Započeo projekt eNaručivanja: Cjelodnevna procedura odlazi u povijest

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Domu zdravlja u Donjem Lapcu nazočio početku projekta eNaručivanja, koje Ministarstvo zdravlja i HZZO provode kao pilot projekt u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji

Prvu pacijenticu Katu Šitum internetski je naručio dr. Slobodan Lozančić za pregled kod otorinolaringologa 20. rujna u gospićkoj Općoj bolnici.
Pacijenti iz Donjeg Lapca za specijalistički pregled do sada su morali putovati 100-tinjak kilometara do Gospića i izgubiti cijeli jedan dan samo kako bi se naručili za jedan specijalistički pregled. Upravo zbog toga za početak ovoga projekta odabran je Donji Lapac, a pravednija dostupnost zdravstvene zaštite glavni je cilj projekta eNaručivanja, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić.
"Cijela procedura koja je trajala 24 sata putovanja od 100 kilometara, ustajanje u 5 ujutro, odlazak u Gospić i povratak u 18 sati za mještane Donjeg Lapca od sada je prošlost. Upravo je zbog toga kvaliteta života i dostupnost zdravstvene zaštite cilj ovoga projekta, a tek nakon toga smanjenje lista čekanja", rekao je ministar Ostojić.
Najavio je da će od 1. prosinca mogućnost eNaručivanja imati i svi ostali građani Hrvatske.
Uvođenjem ovoga projekta snizit će se i liste čekanja i dovesti u medicinski prihvatljive okvire, dodao je ministar Ostojić.
Projekt eNaručivanja počeo je 1. rujna u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, prihvatilo ga je 70 posto liječnika obiteljske medicine 40 posto ginekologa i 20 posto stomatologa, a u prva četiri dana provedeno je 469 narudžbi.
Načelnik općine Donji Lapac, Dušan Šijan, rekao je kako ovim projektom građani imaju višestruke koristi – uštedjet će se vrijeme pacijentima i liječnicima. Donji Lapac je u prometnom smislu izoliran jednako kao i otoci i zato nam je ovakav projekt od izuzetne važnosti, kazao je načelnik Šijan.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Izvor: Hina

Akademija-Art

Optimized by Optimole