Zakon o strateškim investicijama uskoro u saborskim klupama

sabor

sabor

Oporbeni su zastupnici, u maratonskoj saborskoj raspravi o rebalansu državnog proračuna, koja je trajala desetak sati, bili jednoglasni oko toga da predloženi rebalans neće donijeti ništa novo kao te izrazili uvjerenje kako nas uskoro čeka novi rebalans

Laburist Branko Vukšić prozvao je vladajuće zbog socijalne neosjetljivosti te zbog najave privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB).

HPB bi trebala ostati državna banka. Što ćete kad sve rasprodate, a ne pokrenete proizvodnju, pitao je Vukšić kojeg je zanimalo i zašto se teret krize ne prebaci na banke i krupni kapital. Ministar financija Slavko Linić mu je odgovorio kako se ne može trošiti novac poreznih obveznika kako bi se ulagalo u banku te je ustvrdio da ta banka mora imati privatnog vlasnika.

Da bi HPB mogao funkcionirati i pomoći gospodarstvu potrebno je 800 milijuna kuna. Mi ne želimo novac poreznih obveznika ulagati u banku neka to učini privatni vlasnik, poručio je Linić dodavši kako je Vlada predvidjela 600 milijuna kuna za kreditranje gospodarstva kroz HBOR.

SDP-ov Igor Rađenović poručio je kako će odgovorna gospodarska politika uz čvrstu kontrolu deficita ostati politika aktualne vlade, a HNS-ov Srđan Gjurković je rekao kako ovaj rebalans pokazuje da Vlada i realno i odgovorno pristupa poslu.

Ovaj rebalans smanjuje deficit proračuna na tri posto. Treba znati da je 2012. u EU konsolidirani deficit općeg proračuna bio u prosjeku 3,8 posto , a u 17 zemalja i 3,5 posto, rekao je Gjurković dodavši kako to pokazuje da su javne financije u zlatnoj sredini EU.

HDZ-ova Martina Dalić zapitala je Gjurkovića gdje je Zakon o strateškim investicijama. Zakona još nema i nije usvojen. Ovakve ekonomske okolnosti zahtjevaju brže i djelotvornije aktivnosti, a vi kad krenete u takve aktivnosti to traje od nemila do nedraga, poručila je Dalić. Gjurković je odgovorio da taj zakon ulazi u prostor više ministarstvava. Zakon je na dodatnoj doradi i u drugom kvartalu ove godine trebao bi doći na zastupničke klupe, rekao je.

HSS-ov Branko Hrg protiv je 85 milijuna kuna smanjenja pozicija za obrtništvo i malo poduzetništvo dok se, kako je rekao, 80 milijuna kuna troši za izbore za Europski parlament.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Izvor: HRT