Skip to content

Zagrebački urbani mobilijarij

Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene

Zagrebački urbani mobilijarij

[d] razgovor povodom izložbe održat će se u četvrtak, 17. lipnja u 19 h.

Što grad čini gradom?  Pojava pločnika i semafora? Koševi za smeće i javna rasvjeta? Putokaz za “centar”? Koji elementi onoga što općenito zovemo infrastrukturom komuniciraju gradskost i na koji način? Do koje mjere i kojom vizualnom politikom pristupiti oblikovanju urbane opreme?

Jesu li takvi elementi dijelom one nevidljive “arhitekture pozadine”, ili je njihova važnost disproporcionalna njihovoj pojavnosti i vizualnoj glasnoći?
Treba li ih oblikovati u skladu s kvartom i stilom arhitekture koja ih okružuje, ili ih standardizirati za cijeli grad?

Kako se kod većine elemenata radi o kombinaciji urbanog i arhitektonskog projektiranja, te grafičkog i produkt dizajna, kako uopće pristupati njihovom oblikovanju?

Izložba je dio studije ”Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene” (PIPIPP), koju od 2005. godine provodi zagrebačka Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u suradnji sa stručnjacima iz raznih područja te stanovnicima grada Zagreba.

Na primjeru Maksimirske ulice i nedostatku odnosno disfunkciji njezine urbane opreme, studija propituje urbani identitet lokalne (gradska četvrt) i mikrolokalne (ulica) razine. Potaknuti tim istraživanjem, nizom detalja iz netom objavljene publikacije PIPIPP kao i urbane slikovnice pod naslovom ”Gradski detalj” koja upravo nastaje u koprodukciji UIII-a i Analoga, ovom izložbom pokušali smo ukazati na trenutno stanje zagrebačkog urbanog mobilijara, te time usmjeriti diskusiju ka mogućim rješenjima.


Izložbu pripremili:
Luciano Basauri, Dafne Berc, Dominko Blažević, Jana Dabac, Sonja Leboš

hdd@dizajn.hr

Akademija-Art.hr

26.05.2010.