Skip to content

Zagreb – V.J. Jordan: Retrospektiva

Moderna galerija, Andrije Hebranga 1, Zagreb
Vasilije Josip Jordan
Retrospektiva
Od 11. 11. 2010. do 09. 01. 2011


Pogledajte galeriju radova!

Pogledajte web stranicu V.J. Jordana


Na otvorenju: pozdrav i govor ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter-Plančić

Vasilije Josip Jordan izlaže stotinu ulja i sliko-crteža nastalih u razdoblju od 1950. do 2010. godine u deset dvorana drugoga kata Moderne galerije u Zagrebu. U vrijeme kada je Jordan prvi put samostalno izlagao u Modernoj galeriji (1972.) i tako ušao u povijest modernog hrvatskog slikarstva, već je imao iza sebe tri samostalne izložbe u europskim likovnim središtima, u Antwerpenu, Bruxellesu i Parizu te desetak u drugim gradovima ondašnje države.


Na otvorenju: ministar kulture Božo Biškupić

Europski galeristi i publika izvan slikarova zavičajnog Zagreba prvi su prepoznali zasebnost njegova poetskog nadrealizma, osobito metafizičko ozračje njegovih slika te inovativni spoj klasičnog i suvremenog slikarskog izričaja. Budući da je i proteklih četiri desetljeća koja nas dijele od spomenute izložbe Jordan rijetko izlagao kod kuće, retrospektiva će biti prvi cjelovit prikaz njegova stvaralaštva i zasigurno slikarska svečanost „najvišeg stila" na koju je domicilna publika odviše dugo čekala.

Vasilije Josip Jordan je rođen je 1934. godine u Zagrebu. Školu primjenjene umjetnosti (1953.) i Akademiju likovnih umjetnosti (1958.) diplomirao je u klasi prof. Lj. Babića. Od 1960. započinje njegova profesionalna karijera samostalnog umjetnika. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, između ostalih nagrade grada Zagreba za 1969., te godišnje nagrade “Vladimir Nazor” 1992.

O Jordanovom slikarstvu snimljeno je nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova. Redovni je profesor katedre za crtanje i slikanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Na otvorenju: Stanko Bešlić


Na otvorenju: s Tihomirom Lončarom, jednim od najboljih svojih učenika

Akademija-Art.hr
11.11.2010.