Skip to content

Zagreb – Ukrajinski slikar: Taras Beley

Galerija Mirko Virius, HDNU, Tkalčićeva 14, Zagreb
Ukrajinski slikar
Taras Beley
Hrvatska u srcu
Od 20. 09. (u 18.00 sati) do 30. 09. 2010.

Mladi ukrajinski slikar Taras Beley već po drugi put izlaže svoje radove u Hrvatskoj. Prilikom njegovog zadnjeg gostovanja u Zagrebu, dogodio se njegov prvi susret s predsjednikom Hrvatskog društva naivnih slikara Milanom Nadjom. Započelo je trajno i čvrsto prijateljstvo jednako vrijedno za oba umjetnika. Po povratku u Ukrajinu, Taras je vrlo brzo dogovorio prvu izložbu članova našega Društva u Ivano Frankiv’sku  i svojim osobnim zalaganjem uspio uvelike doprinjeti realiziranju iste, ćime je bio ućinjen prvi korak u predstavljanju ukrajincima Hrvatske naivne umjetnosti. Bez njegove pomoći bilo bi kudikamo teže izvesti i druge dvije izložbe, pogotovo onu u ukrajinskoj likovnoj akademiji u Kiyivu, koji su održane pod visokim pokroviteljstvom i uz svestranu podršku Ukrajinske ambasade u Zagrebu.

Zbog svega spomenutoga osječamo posebno zadovoljstvo da i mi možemo najaviti već ovih dana izložbu našeg ukrajinskog prijatelja i kolege, mladog slikara Tarasa Beleya u prostoru Galerije Mirko Virius, Hrvatskog društva naivnih umjetnika.
Izložbu možete razgledati do 30 rujna od 10 do 17 sati (osim nedjeljom). Obzirom na kratko trajanje izložbe rado ćemo prilagoditi svoje radno vrijeme prema želji posjetitelja pa vas pozivamo, da nas slobodno kontaktirate vezano za doček grupe posjetitelja i izvan radnog vremena u odgovarajućem Vam terminu.

Taras Beley je rođen 1978. u gradu Ivano-Frankivsk, Ukrajina. Još kao djete počeo je dolaziti s majkom u Hrvatsku, tako da je mladi Taras često boravio u Zagrebu i u Dalmaciji,  koju je vrlo brzo zavolio. Zato njegovi hrvatski krajolici odišu sjetom i svjetlošću. Taras je od djetinjstva usko povezan s Hrvatskom i Zagrebom, gdje je prošao rehabilitaciju u rehabilitacijskom centru "SUVAG“. Njegov prvi pokušaj crtanja je započeo, također u Zagrebu u Školi za umjetnost na Pantovčaku. Kasnije je završio Kiyivsku nacionalnu akademiju likovnih umjetnosti i arhitekture.

Slike, koje Taras predstavio na ovoj izložbi – obraz Hrvatske u kojem se osjeća ljubav, divljenje, romantićnost i toplina umjetnika prema našoj zemlji. Bojama su sunčanog spektra, njegov  kist oslikava raznolikost hrvatskog Mediterana i dragog mu Zagreba. Radovi s Ukrajinskom tematikom upoznavaju gledtelja s prekrasnim krajolicima, tipičnim sižeima, karakteristićnim za ukrajinski identitet, pokazuju energiju slikara. Svako je umjetničko djelo – izvrstan informator te ambasador medu kulturama raznih zemalja, a i svaki slikar time je svojevrstan ambassador dobre volje. Srdaćno Vas pozivamo da zajedno upoznamo stvaralaštvo našeg kolege i osjetimo nešto novo u Hrvatskim i Ukrajinskim krajolicima kroz pogled mladog slikara Tarasa Beleya.

Milan Nadj, predsjednik HDNU

Natalija Kladić, voditeljica galerije „Mirko Virius“
dnluh.virius.mirko.galerija@zg.t-com.hr

Akademija-Art.hr
15.09.2010.

 

Optimized by Optimole