Skip to content

Zagreb – Osvaldo Romberg: The Eye of the Fly

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb, 10000 Zagreb
Osvaldo Romberg
The Eye of the Fly / Oko muhe
Od 07. 09. (u 18.00 sati) do 29. 09. 2010
.

Nova instalacija oblikovana je posebno za prostor Hrvatske udruge likovnih umjetnika, Meštrovićev paviljon, tako da – kao što je to već tipično u djelima argentinskog umjetnika Osvalda Romberga – kombinira arhitektonske elemente, tekst, kolaž, video, zvuk i sl. Ovaj rad izveden je u čast Le Corbusierovog paviljona Phillips za Svjetsku izložbu u Bruxellesu 1958. godine. Umjetnik je za posjete paviljonu imao 20 godina i bio zauvijek određen neodoljivim dojmom kojeg je rad na njega ostavio! Eye of the Fly / Oko muhe, kako se zove nova instalacija, nastoji predstaviti suvremene dileme i napetosti između globalizma i nacionalnih osjećanja.

Kao što znamo, oko muhe ima 4000 faceta. Što ono vidi? Da li vidi jednu istinu podijeljenu na 4000 dijelova ili 4000 različiih istina? Instalacija je 7 metara visok i 27 metara dug prostor, sastavljen od kartonskih cijevi i papira kroz koji gledatelji kruže. Tri projektora smještena izvan prostora na njegove stjenke projiciraju nasumično odabrane i potom autorski obrađene trenutke iz povijesti čovječanstva koji odražavaju sarkastičan odnos društva i pravde. Popratna zvučna kulisa predstavlja povijest glazbe koja će se ubrzanjem pretvoriti u zvuk muhe, koji istovremeno odražava napetost između slika, teksta i filmova…

Paviljon omogućuje slobodno kretanje promatrača njihovim željenim tempom, tijekom kojeg će iskusiti veliku količinu slika i zvukova. Potun ciklus izmjene slika i zvukova traje oko 10 minuta. Eye of the Fly je nov Rombergov rad nastao pod velikim utjecajem prostora u kojem će biti postavljen pa će kružni prostoru nalik visokom Panteonu u gledatelju razviti osjećaj zarobljenosti u slojevima arhitekture: jednom, onom stvarnom prostoru same zgrade, a drugi fiktivnom prostoru, strukturi same papirnate instalacije u kojoj će biti izložen totalnom djelovanju vizualnih i zvučnih podražaja.

Osvaldo Romberg je profesor na Pennsylvania Academy of Fine Arts. Rođen je u Buenos Airesu, a živi i radi u New Yorku, Philadelphiji, i Isla Grande, Brazil. Suosnivač je Slought fondacije ww.slought.org, gdje je kurirao retrospektive umjetnika kao što su William Anastasi, Hermann Nitsch, Dennis Oppenheim, i Gunter Brus. Izlagao je na mnogobrojnim izložbama u prestižnim institucijama i manifestacijama poput: Kunsthistoriches Museum, Beč; Kunstmuseum, Bonn; Muzej Ludwig u Kölnu, Sudo muzej, Tokyo; Israel Museum, Jeruzalem; Židovski muzej, New York, XLI Venecijanski bijenale, paviljon Izraela, Muzej moderne umjetnosti, Buenos Aires, Van Abbemuseum, Eindhoven, među ostalima. Njegova posljednja izložba s video instalacijom Kazalište transparentnosti, predstavljena je u Kunstmuseum Bonn u 2008. (ko-kustosi Aaron Levy i Gunther Holler-Schuster) te tijekom 2009. u Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires, Neue Galerie, Graz, i Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe.

Akademija-Art.hr
06.09.2010.