Skip to content

Zagreb – Ex-Yu grafika: Putovanje


Milena Maksimović-Kovačević, Prva nagrada

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
Izložba grafika
Treći Ex-Yu natječaj za grafiku

Putovanje
od 19. 11. (u 19.00 sati) do 30. 11. 2010.


Izložba je premijerno održana u studenom 2009. godine u Galeriji SKC (Studentski kulturni centar) Novi Beograd u Beogradu. Na izložbi je bilo predstavljeno 46 autora iz prostora bivše Jugoslavije sa isto toliko radova, te su dodijeljene nagrade, među ostalima Jeleni Bando iz Zagreba, tada studentici 4. godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. U Zagrebu se ova izložba, sukladno prostornim mogućnostima Galerije ULUPUH, predstavlja u ponešto reduciranom izdanju, sa 22 rada.


Mihailo Stanisavac, Druga nagrada

Prema riječima povj. umjetnosti Natalije Cerović: „Gledano kroz presjek svih generacija, grafika, kao jedna od najkomunikativnijih likovnih disciplina, prati sve pravce suvremene umjetnosti, jezično je savršena, sigurna i u najboljem značenjskom smislu odražava naše vrijeme. Veliki broj autora koji su se odazvali natječaju, 107, sam po sebi, dokazuje privrženost jednoj umjetnosti koja nije samo tehnika i tehnologija, već više traženje osobnog izraza i svog mjesta u sve složenijim promjenama u vizualnim umjetnostima 21. stoljeća. Zanimljivo je i za sve nas dragocjeno što su se na ovu manifestaciju odazvali i oni autori čija je vrijednost već davno potvrđena, kao i da su zastupljene gotovo sve tehnike ali i individualna traženja posebnog načina u ovladavanju grafičke discipline na prostorima bivše Jugoslavije.”


Nikola Stojanović, Prva nagrada u studentskoj kategoriji

Prigodom otvorenja izložbe u Zagrebu govoriti će akad. slikarica Nataša Brkić, voditeljica Galerije SKC Novi Beograd i organizatorica izložbe te, u ime ULUPUH-a, Tomislav Marić, predsjednik Umjetničkog savjeta ULUPUH-a i Anastazija Debelli, potpredsjednica ULUPUH-a.

Izložba će se moći pogledati do 30. studenog u radno vrijeme galerije: radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.
Gostovanje izložbe ostvareno je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.
Žiri izložbe:
Natalija Cerović (viši kustos Paviljona Cvijeta Zuzorić)
Velizar Krstić (redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti)
Miodrag Mlađović (izvanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti)


Jelena Bando, Druga nagrada u studentskoj kategoriji

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH

galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Akademija-Art.hr
12.11.2010.