Vladimir Šelebaj: ‘Marija Nemčić mi je objasnila kako izvući novac od Hrvatske televizije’

Jutarnji list posjeduje transkripte iskaza optuženika i ključnih svjedoka u aferi Core Media, koja razotkriva isisavanje novca iz HTV-a

Vladimir Šelebaj nekoliko je puta davao iskaz tijekom istrage. Na kraju je priznao da je izvlačio novac uz pomoć fiktivnih faktura, no tvrdi da ga nije zadržavao, nego ga je koristio u daljnjem poslovanju Core Medije
– Ideju za bavljenje produkcijskom djelatnošću dali su mi Dijana Čuljak i Edvin Softić, ja sam samo bio izvršitelj koji je osnovao poduzeće. Postojao je dogovor između Dijane Čuljak, Softića i mene da profit dijelimo napola. Prvi projekt bio je ‘1 na 1’, a po ideji Hloverke Novak-Srzić Novoj TV se preko Svilana prodao projekt ‘U sridu’. Plaćalo se Svilana, Hloverku i njezinu sestru Ružu, te Silvanu Mustapić.
EKSKLUZIVNO Šelebaj i Čuljak oprali 17 milijuna kuna, financirali političare i zgrnuli bogatstvo?
Redatelju ‘1 na 1’ Zoranu Nikoliću, inače zaposleniku HRT-a, također smo morali plaćati na crno. Hloverka je dobivala između 4000 i 8000 eura mjesečno. Novac sam nabavljao najprije od ušte-đevine, zatim od pozajmica koje bi mi davala Core Media uz kamatu, a Mario Cikač, kojega sam upoznao preko Svilana, rekao mi je da je takav način financiranja neprofitabilan te mi je objasnio da poslujemo na način koji je tada bio uobičajen u TV produkciji, odnosno kroz podizvođače, te da se uz proviziju novac vrati na ruke. Poznato mi je i da je po nalogu Aljoše Roksandića, vlasnika Digitela, tvrtka Siesta Igora Šumakovića izdala račune Core Mediji za promociju tvrtke Podravka koje je Core Media platila, a radilo se o izvlačenju novca za financiranje kampanje HSS-a – ispričao je Šelebaj. No potonje je demantirao niz svjedoka.

Dijana Čuljak: ‘Softić se sam ponudio da osnuje novu tvrtku’

– Nakon što je Nova TV prekinula suradnju s Core Medijom u proljeće 2005., Softić je rekao da bi trebalo raditi s HTV-om. Kupili smo od njemačkog Pro 7 licencu za show ‘Genijalci’. Snimili smo pilot-emisiju i pokazali ravnateljici HTV-a Mariji Nemčić, koja ju je odlučila kupiti. Na radnom sastanku Nemčić je inzistirala da HTV ne može poslovati s Core Medijom te je od Softića i mene zatražila da Softić osnuje novu tvrtku jer je Core Media do sada poslovala s Novom TV.

Menadžer Edvin Softić: Dijana Čuljak mi je rekla da ne brinem i ne zapitkujem previše

I zato što je u vlasničkoj strukturi Core Medije bila moja supruga Dijana Čuljak, inače zaposlenica HTV-a. Zato smo osnovali Media Spot u kojemu je trećinu imao Softić, a dvije trećine tvrtka Patrimonium, u kojoj smo popola bili vlasnici Dijana Čuljak i ja. Softić je bio jedini zaposlenik Media Spota, dakle Softić je bio i ne samo formalni nego i stvarni direktor Media Spota. Loše je vodio društvo – pozajmicama je 362.519 kuna duga, a ja sam morao preuzeti dug.

Izvor: Jutarnji.hr