Skip to content

Vladimir Biga: Jet set Vlado

Vladimir Biga oblikuje svoj raznoliki umjetnički izraz posljednjih 10 godina stvarajući u mediju kompjutorske grafike i u domeni konceptualne umjetnosti.

Dosadašnju stvaralačku praksu ovog autora odlikuje koherentnost osnovne ideje koju potom pomno razrađuje. Tako i u ovoj, šestoj samostalnoj izložbi, autor nam podastire ideju koju bazira na paralelama između kompjutorske igrice i života, preciznije rečeno, između igrice i tuluma. Stoga autor modificira glasovitu platformsku igricu iz 1980-ih godina za ZX Spectrum Jet Set Willy čiji lik zamjenjuje svojim te autoironično naziva cijeli projekt Jet Set Vlado. Komparirajući tijek igrice s tijekom jednog tuluma, umjetnik pronalazi slične obrasce koji se ponavljaju u oba segmenta. I u igrici i na tulumu čovjek pronalazi zabavu i razbibrigu, prelazi s jednog nivoa na drugi, to jest savladava nove životne situacije, a limitirano vrijeme i broj «života» do konačnog «game over», a tj. do «fajrunta» čini suvremeni život hektičnog tempa identičnim uzbudljivoj kompjutorskoj igrici. Kroz tu prizmu, u vidu niza pokušaja i pogrešaka, umjetnik zapravo govori o procesu svog odrastanja, građenja sebe kroz razne životne (ne)prilike, odnosno, o traženju i nalaženju vlastitog identiteta. Finu ironiju, koja se provlači cijelim ciklusom kojeg čini 15 digitalnih ispisa, autor naglašava nazivima koji duhovito objašnjavaju pojedinu «etapu» tulumske tj. životne priče. Tako nam pojedini nazivi plastično ilustriraju atmosferu na tulumima, na primjer: Loša mjuza i žestoka cuga (Užas je naša furka), Trebam zraka, ili Intelektualne spike, a očekivana kulminacija događanja je ritualni tulumski vrhunac, to jest umjetnikov: Sentiš sa školjkom. Svaku od tih situacija upotpunjuju i kratki tekstovi koji odlično korespondiraju s razvojem igrice odnosno tuluma, tako rad Pozdravljanje s bivšima prati prigodan tekst Nightmare Room, Kuhinja u Gladnom kružoku redovito predstavlja jezgru svakog tuluma, a znakoviti Game over označuje trenutačni „tilt“ u djelu Oduzel sam se.
Kao i u ranijim radovima, naoko lako čitljiva značenja ovih printova nose i jedno dublje značenje, a to je kritika masovne kulture i društva baziranih na žutilu. Tu kritiku čitamo iz naziva djela kao što je Upad sam ak si VIP s jasnom aluzijom na sveprisutni konzumeristički mentalitet. Konzervice i instant vjernici statiraju ukazuju na sve veću prisutnost pomodnih velikih kršćana koji svoj svjetonazor formiraju na novom primitivizmu.
Warholovsku proročansku izjavu da će u skoroj budućnosti svatko moći imati svojih 15 minuta slave Vladimir Biga autoironijski komentira vlastitom VIP pozicijom nazvavši ovaj uradak svojim imenom, podcrtavši još jednom kritički intoniranu notu koja prožima cijeli duhoviti opus ovog perspektivnog mladog autora.
Ivana Gabrić

Kontakt:
Vladimir Biga

biga@vladimirbiga.com
www.vladimirbiga.com

Vladimir Biga
je rođen 1975. godine u Zagrebu. Diplomirao na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 1998. godine.
SAMOSTALNE IZLOŽBE
2004. godine u Galeriji Klovićevi dvori – Kula Lotrščak, ciklus "Strukture a la carte"
2006. godine u Galeriji Matice hrvatske, ciklus "Japan je to"
2006. godine u Galeriji Zajednice Talijana Mošćeničke Drage, ciklus "Praško podzemlje"
2007. godine u klubu Močvara, ready-made instalacija "Communication breakdown"
2008. godine u Studentskom centru – Caffe bar Teatra ITD, ciklus "Obećanja i otpad"
IZBOR SKUPNIH IZLOŽBI
3. Hrvatsko trijenale grafike 2003.
Izložba "Print to art" HDLU-a Istre 2006.
Digital Fringe Festival, Melbourne, Australia 2006.

Anja Planinčić

Optimized by Optimole