Skip to content

Vjekoslav Skrbin: Requiem za Kornate

Krški je pejzaž oblikovao hrvatsku obalu, zemlju s više od tisuću otoka. Jedna od njezinih najzanimljivijih pojava u prirodi su zasigurno otoci zadarskog arhipelaga – Kornati.

Upravo Kornati su tema izložbe slikara Vjekoslava Skrbina, koji se predstavlja s trinaest slika u tehnici suhog pastela u Dvorani Franjevačkog samostana u Kloštar Ivaniću. Radi se o pejzažima zabilježenim s brodice, s položaja promatrača u ljetnom razdoblju, kamo umjetnik svake godine pohodi. Iako Skrbin ne potječe rodom iz tog područja, te se ne može govoriti o njegovoj vezanosti uz dalmatinski zavičaj, tog je kontinentalca toliko privukla surova ljepota primorskog kraja, da njegove mijene duboko proživljava i bilježi likovnim sredstvima.
Onisko kopno neznatnog raslinja, golet i krš, usjeci u stijenama slojevite građe što su ih vjekovima izbrazdali more i sol, valovi i vjetrovi, prizor je koji ga ne čini ravnodušnim. Sure hridi koje se okomito obrušavaju na more sa sjeverne strane otoka i zaštićeni i pitomi plićaci s juga, suprotnosti su nesmiljene ljepote i ravnoteže u prirodi. Umjetnik suhim pastelom oblikuje cjelinu na izduženom vodoravnom formatu podcrtavajući oblik otoka u okružju plavetnila mora i neba, te izdvaja detalje zasijecajući potezima treperavu strukturu likovne tehnike. Čestice boje na njegovim slikama titraju u kolorističkim snopovima isijavajući svu energiju sunca u zenitu, obasjavajući golet koja blješti i more što namreškanu površinu preslikava uokolo u lomovima svjetlosti.
Skrbinove slike su pejsažne, ali i duboko misaone i simbolične, osamljene i transcendentalne. Ljepotu pejzaža proživljava do bola, do žala za stradalim vatrogascima te im posvećuje izložbu kao requiem, misu za mrtve. Dvanaest slika posvećuje svakome od tih dvanaest apostola, a trinaestu sliku preživjelome Frani Lučiću. Gledano iz zraka, Kornati izgledaju kao spojeni krugovi te imaju oblik suza. Hrvatska obala je u povijesti stvaranja Zemlje bila dio spojenog euroazijskog kopna, pa i danas ima istu geostrukturu kao i obala Izraela. Jesu li Kornati tek prirodna oaza kamenih suza ili je to znak povezanosti s božanskim? – pita se izložbom umjetnik.
Vlasta Tolić


 

Vjekoslav Skrbin je rođen 1948. godine u Sisku, gradu djetinjstva, mladosti, školovanja i prvih slikarskih pokušaja. Profesor je glazbeno-teoretskih predmeta srednjim školama u Sisku i Ivanić Gradu.Bio je član udruge slobodnih umjetnika „Forma 2000" u Ivanić Gradu u kojem danas živi i radi. Omiljene tehnike su mu akvarel, pastel i ulje.Sudionik je likovnih kolonija Kardinal Alojzije Stepinac u Krašiću.Sudionik je dobrotvornih likovnih kolonija u organizaciji Udruge žena Iva u Jastrebarskom.

Akademija-Art.hr
24.05.2010.