Video: ‘Socijalna država 20. Stoljeća je mrtva’ Nizozemski kralj Willem-Alexander podanicima obznanio poruku vlade

kralj Willem-Alexander

Nizozemski kralj Willem-Alexander obratio se svojim podanicima u televizijskom prijenosu i obznanio im poruku nizozemske vlade – da je socijalna država 20. stoljeća mrtva, te da je vrijeme za “društvo participacije”, model u kojem pojedinac mora potpuno preuzeti odgovornost za sebe prenosi Jutarnji.hr

Bilo je ovo prvo obraćanje naciji novoustoličenog kralja koji je tron preuzeo nakon abdikacije kraljice Beatrix u travnju. Nizozemski premijer Mark Rutte iskoristio je prigodu tradicionalnog godišnjeg obraćanja monarha naciji i preko popularnog kralja poslao jasnu poruku Nizozemcima.

“Socijalna država kakvu smo znali u drugoj polovici 20. stoljeća više ne postoji. Njezino mjesto zauzima “društvo participacije” u kojem ljudi moraju preuzeti odgovornost za svoju budućnost i stvoriti svoje socijalne i financijske mreže, uz puno manju pomoć države”, poručio je kralj u govoru kojeg su napisali vladini dužnosnici za njega.

Rutteova vlada desnog centra trenutačno ima poražavajuće nisku potporu nizozemskih birač, a proračun za iduću godinu prepun rezova u socijalnom sektoru njegovoj popularnosti teško da će pomoći. Zato je Rutte svoje nepopularne poteze odlučio maskirati kraljevskim glamourom. (Foto: AFP, G.A./Jutarnji.hr)

{youtube}KQys-3x2Src|500|400|0{/youtube}