Skip to content

V.Gorica – Što više gledam, to više vidim

Galerija Galženica, POU, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica
Što više gledam, to više vidim
od 10. 11. (u 19.00 sati) do 10. 12. 2010.


Izložba posvećena nasljeđu avangardnih umjetnosti 20. stoljeća donosi niz autora koji se u svom radu referiraju na aktualnu političku stvarnost.

Izlažu:
Giuseppe di Bella, Vincent W.J. van Gerven Oei & Jonas Staal, Les Liens Invisibles, David Smithson, Tea Tupajić

Giuseppe Di Bella, talijanski umjetnik s boravkom u Londonu, okreće se Iračkom ratu te neobičnom upotrebom slika iz zloglasnog zatvora Abu Ghraib nedvosmisleno smješta suvremene ratove na području Bliskog istoka u dugu tradiciju kolonijalnih osvajanja.

David Smithson, s druge strane,potaknut izbjegličkim i nomadskim imaginarijem, svojom video-instalacijom pokušava skrenuti pozornost na siromaštvo koje sve više i sve selektivnije pogađa i donedavno socijalno zaštićeno stanovništvo zapadnog svijeta.

Kakve veze sve to ima s medijacijom stvarnosti posredstvom Interneta, pokazat će Les Liens Invisibles , grupa koja je ove godine podignula puno prašine svojim radom www.seppukoo.com , pozivajući korisnike Facebooka na virtualno samoubojstvo.

Globalne principe društvenog nasilja u lokalnom kontekstu pokušat će predstaviti dva rada, oba inspirirana srebreničkom tragedijom. Nizozemci Vincent W.J. van Gerven Oei i Jonas Staal suočili su se s konroverznom ulogom nizozemskog bataljuna u slučaju masakra u Srebrenici.

Tea Tupajić se svojom zvučnom instalacijom, prije poetski nego analitički, suočila sa srebreničkom tragedijom kao jednom od znakovitijih na tlu moderne Europe.

Akademija-Art.hr
08.11.2010.