Skip to content

Veliki duhovi” zaposjeli bečki Graben

Ivana Ćosić, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Jedan od najvećih bečkih kulturnih projekta je zasigurno i projekt oživljavanja javnih gradskih površina uz pomoć trajnih i povremenih umjetničkih instalacija.

Ovim projektom gradske vlasti žele doprinijeti jačanju identiteta grada i njegovih pojedinih dijelova, ali i funkcije javnih površina kao mjesta društvenopolitičkih i kulturnih rasprava.

Projektom se nastoji obuhvatiti što veći spektar različitih umjetnika, od velikih imena svjetske umjetničke scene do onih još posve neafirmiranih.

Za ovaj se projekt zalaže i bečki član poglavarstva za kulturu Andreas Mailath–Pokorny koji kaže, kako trajna i povremena umjetnost na javnim površinama obogaćuje grad i potiče na stalni diskurs s njom. Bavljenje suvremenom umjetnošću se može odvijati direktno i ciljano ili pak indirektno u svakodnevnom životu – putem na posao, prilikom kupovine, dakle potpuno neovisno o posjetu muzeju, nastavlja Mailath-Pokorny.
Jedna od takvih javnih instalacija se odnedavno može uočiti u jednoj od najprometnijih bečkih ulica, poznatom Grabenu.
Riječ je o instalaciji njemačkog umjetnika Thomasa Schüttea pod nazivom "Veliki duhovi". Instalacija obuhvaća četiri preko 2,5 metra velike brončane figure koje podsjećaju na science fiction figure koje usprkos svojoj monumentalnosti djeluju bespomoćno i pomalo izgubljeno na nepoznatom terenu.
Spektar Schütteovih radova seže od crteža i grafika, preko umjetničkih slika do skulptura. Radovi ovog pedesetsedmogodišnjaka su do danas između ostalog izlagani u DIA Center of the Arts u New Yorku, Stedelijk muzeju u Amsterdamu te Museo Reina Sofia u Madridu.

Akademija-Art.hr
20.05.2011.

 

Optimized by Optimole