Velika istraga: Tajne pripreme za privatizaciju Croatia osiguranja


Foto: Wikipedia

Otkrivamo sve spletke i pripreme za prodaju koju Vlada priprema s međunarodnim konzultantima

Reporter Nedjeljnog Goran Penić ušao je u najveću osiguravajuću kuću u Hrvatskoj sa 3 tisuće djelatnika, 183 nekretnine u vrijednosti 2,3 milijarde kuna i 24 ovisne tvrtke

Borba za čelne pozicije u Croatia osiguranju zahuktava se, poznati su pretendenti za predsjednika i članove Uprave u najvećoj osiguravajućoj kući u Hrvatskoj, a sada je i sigurno da će se tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, vrijedna oko 280 milijuna eura, do kraja godine prodati.


I predsjednik i članovi Uprave na toj će poziciji ostati najviše godinu dana, jer će dolaskom novih vlasnika, doći i novi. A interes za kupnju Croatia osiguranja je velik. Spominju se tu neke od najvećih europskih osiguravateljskih kuća, a glavni i najozbiljniji igrači su hrvatska
Adris grupa i poljska PZU-grupa. Poljaci su ozbiljno zainteresirani da uđu na naše tržište, a u prilog tomu govori i činjenica da su angažirali jednu poznatu američku konzultantsku tvrtku da im pomogne pri preuzimanju Croatia osiguranja.

Prodaja osiguranja

PZU-grupa najveća je osiguravateljska kuća na području srednje Europe, u 30-postotnom je vlasništvu države, posluje u gotovo svim zemljama srednje i istočne Europe, a u 2010. godini ostvarili su nevjerojatnih 20 milijardi eura konsolidiranih prihoda. Da bi se oni lako mogli uključiti u priču oko preuzimanja CO-a, dokazuje i njihov nedavni plan investiranja, prema kojemu su prikupili gotovo dvije milijarde eura namijenjenih jugoistočnoj Europi. Pri tome, sudeći prema poslovnim modelima koje inače preferiraju, u tu bi akviziciju ušli u suradnji s venture fondovima, odnosno ulagali bi preko tvrtke koju bi zajednički osnovali s njima. U ovoj poljskoj grupaciji nisu nam mogli potvrditi da su zainteresirani za kupnju, ali nisu ni demantirali najave da bi upravo oni mogli postati novi vlasnici Croatia osiguranja. Poljacima je naše tržište zanimljivo jer bi tako automatski poslovali i sa svim državama bivše Jugoslavije.

– Pravilo naše grupacije je da ne komentiramo špekulacije na tržištu. Ali, ako dođemo u Hrvatsku, onda ćemo vam rado odgovoriti na sve upite – znakovito su poručili iz PZU-grupe.

Slično su odgovorili i iz Adris grupe, koja je već bila iskazala interes za kupnju CO-a.

– U ovom trenutku mogu vas tek podsjetiti na to da je Adris grupa posljednjih sedam godina jedan od vodećih nacionalnih investitora. Godišnje investiramo više od 500 milijuna kuna. Unatoč krizi sačuvali smo poslovnu vjerodostojnost i investicijski potencijal kompanije. Vrednujemo različite poslovne mogućnosti i posve je razložno očekivati da ćemo nastaviti ulagati u svojoj zemlji. U tom smislu veseli nas činjenica da su donositelji odluka i javnost prepoznali naš investicijski potencijal. Hoćemo li sudjelovati u privatizaciji te ili neke druge hrvatske tvrtke, odlučit ćemo kada budu poznati uvjeti privatizacije – rekao nam je Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe.

Rekordna dobit

Prednost Adrisa je to što u Zagrebačkoj banci imaju deponirano nešto manje od šest milijardi kuna, što nemaju ni tvrtke poput Agrokora ili Atlantic grupe. Jasno je i da Adris grupa sve više napušta duhanski biznis, a njihova ponuda bi bila politički najkorektnija, ne samo zato što bi se na taj način zadržalo ime i brand Croatia osiguranje, star preko 125 godina, nego i zato što bi svoju buduću dobit dalje investirali u Hrvatskoj, dok bi Poljaci novac mogli iznositi van. Adris grupi je CO zanimljiv i zbog toga što sve više ulazi u turizam, pa bi mogli povezati te dvije djelatnosti u obliku zdravstvenog osiguranja.

Kao potencijalni kupci Croatia osiguranja spominju se još i slovenski Triglav, talijanski Generali i njemački Allianz. Triglav je tu najveća nepoznanica, jer sve ovisi o novoj upravi koju će zasigurno postaviti novi-stari slovenski premijer Janez Janša. Naime, da je na vlasti ostao Borut Pahor, ili da je vladu uspio sastaviti Zoran Jankovič, onda bi Triglav sigurno dao ponudu. Ovako, treba čekati postavljanje nove uprave sklone Janši, a do tada iz Triglava odgovaraju:

– Društvo Triglav osiguranje će razgovarati o kupnji Croatia osiguranja kada pažljivo ispitamo sve uvjete prodaje – kaže zamjenica predsjednika Uprave, Urša Manček.

U Generaliju kažu da ne žele komentirati glasine na tržištu, a u Allianzu najavljuju mogućnost kupnje.

– Mi smo uvijek zainteresirani za dobre investicije – kaže Bruce Bowers, regionalni direktor Allianza za srednju i istočnu Europu.

A što će budući kupac dobiti u Croatia osiguranju i zašto se tako uspješna državna tvrtka uopće prodaje?

Država je vlasnik nešto više od 80 posto dionica tvrtke, a ostatak je podijeljen među fondovima i malim dioničarima. Temeljni kapital tvrtke iznosi 443 milijuna kuna i podijeljen je na 316 tisuća dionica. U svom vlasništvu CO ima još 24 ovisna društva, čiji je temeljni kapital gotovo pola milijarde kuna. To su tvrtke poput Croatia Lloyda, Croatia Lesinga, Croatia-Tehničkih pregleda, Croatia osiguranja mirovinskog društva, Croatia zdravstvenog osiguranja… te nekoliko tvrtki kćeri u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu. Ukupna imovina tvrtke je devet milijardi kuna, od toga su samo 183 nekretnine vrijedne 2,32 milijarde kuna.

Croatia osiguranje zapošljava 2862 djelatnika s prosječnom plaćom od 7136,52 kuna neto, a članovi Uprave imaju plaću od oko 18 tisuća kuna, a komapnija drži 30 posto tržišta. Uprava se hvali da je u 2011. godini povećala bruto dobit čak 84,4 posto, što je najveći rast u posljednje četiri godine. Dobit Društva iznosila je 104,7 milijuna kuna, što je 47,9 milijuna kuna više od ostvarene dobiti u 2010. godini. Tehničke pričuve povećane su 1,5 posto, na 5,7 milijardi kuna. U 2010. CO je od neto dobiti, koja je iznosila 43,6 milijuna kuna, isplatila dividendu za povlaštene i redovne dionice u iznosu od 28,66 milijuna kuna. Od tog iznosa, 22,9 milijuna kuna uplaćeno je direktno u državni proračun.

Prije nego li dođe do privatizacije najveće osiguravajuće tvrtke u Hrvatskoj, postavit će se novi, prijelazni, predsjednik Uprave. Najizgledniji kandidat je Krešimir Starčević, bivši zamjenik predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju u Vladi Ivice Račana. Starčević je prošli četvrtak na sjednici Vlade trebao biti imenovan na tu poziciju, međutim, predsjednik Vlade Zoran Milanović oko njegova imenovanja još nije donio konačnu odluku jer se Starčevića povezuje s nekim sumnjivim poslovima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Izvor: Goran Penić / utarnji list

Akademija-Art