Skip to content

Vela Luka – Darko Fritz: Internet Error Messages

Galerija moderne i suvremene umjetnosti, Vela Luka
Darko Fritz
Internet Error Messages
Od 20. 08. (21.00 sati) do 10. 09. 2010.

U Galeriji moderne i suvremene umjetnosti u Vela Luci, 20. kolovoza 2010. godine, otvara se izložba Darka Fritza pod nazivom "Internet Error Messages". Izložba predstavlja seriju radova iz projekta Internet Error Messages koji je započet 2001. i još uvijek je u procesu nastajanja. U ovoj seriji radova Fritz koristi nađene tekstove o serverskim greškama iz računalne komunikacije i izvodi ih u drugim medijima.

Na izložbi je predstavljena mapa grafika nastala 2001. u suradnji s australskom Internet umjetnicom Marry-Ann Breeze, veliki printevi na plastici iz serije Redirection and Client Error i ostali printevi na svili, papiru i drugim medijima te galerijska instalacija radova izvedenih u organskom materijalu /kaktusi, cvijeće itd./ u javnim prostorima.

… Serija radova Darka Fritza pod naslovom Internet Error Messages kao temu ima ove zastoje, kašnjenja i rušenja, pukotine u ‘savršenom’ sustavu svakodnevnog života s početka 21. stoljeća, života temeljenog na tehnologiji. Fritz premješta te funkcionalne poruke iz njihovog ‘prirodnog’ tehnološkog okruženja i propituje njihovu pravu funkciju. U njihovom izvornom okruženju funkcija ovih poruka je da nam pokažu mogućnost sustava da komunicira s nama, šaljući poruke o svojim internim procesima. Kroz odabir pojedinih poruka Fritz nam ukazuje na prazninu globalnih digitalnih baza podataka (204 NO CONTENT, 404 FILE NOT FOUND), iscrpljenost njihovih resursa (503 OUT OF RESOURCES), skrivena pravila prema kojima sustav prihvaća ili odbija naše postupke (406 NOT ACCEPTABLE), postojanje različitih sustava i njihovu strukturalnu nekompatibilnost (405 UNSUPPORTED MEDIA TYPE) kao i nevidljive staze i aktivnosti unutar samog sustava (302 MOVED TEMPORARILY).

Kroz akcije dekontekstualizacije poruka sustava, Fritz briše iluziju njihove funkcionalnosti; pretvara ih u ono što zapravo jesu – ornamentirani paravani čija je svrha sakriti rupe u sustavu. Fritz ih odlučuje ‘izvaditi’ i staviti u ‘neprirodno’ prirodno okruženje, a zemlju i cvijeće stavlja na mjesto piksela i elektroničkih signala. Ova nova forma je privremena: traje onoliko koliko živi i organska tvar, te nam tako pokazuje ‘pravi’ nestalni red stvari u suprotnosti s obećanom vječnošću tehnološkog svemira. Oni postaju dio pejzaža – postavljeni za pogled odozgo prisiljavaju nas da preispitamo svoju božansku poziciju u stvaranju i upravljanju uobičajenog okruženja strojeva. (…)

Usuđujem se nazvati te vizualne ekspresije estetikom neuspjeha, a ona funkcionira kao stalan podsjetnik da stvari mogu krenuti i doista krenu loše. Nemogućnost stroja da ispuni vlastito obećanje o donošenju savršenstva i vječne sreće postaje uvjet njegovog postojanja. Uklanjajući njihovu funkcionalnost, Fritz pokazuje greške koje te poruke pokušavaju sakriti, upozoravajući nas na opasnost stalnog procesa prepuštanja donošenja odluke strojevima, procesa prisutnog u visoko birokratiziranom društvu današnjice. Prenošenje moći stroju koji griješi i nema empatije za skršeno ljudsko biće s druge strane pripada onom drugom, pesimističnijem scenariju budućnosti. Mogućnost da se postane statistička greška potrebna za funkcioniranje svakog sustava ne zvuči nimalo utješno. A kako pokazuje lucidan citat s početka ovog teksta, izgleda da će poruke koje danas razmjenjujemo putem faksa i elektroničke pošte možda biti način na koji će buduće generacije (u optimističnom scenariju) dešifrirati bit naše egzistencije. Fritzov rad upravo pokazuje da se to ne može dogoditi bez sagledavanja onoga što se smatra pogreškom – praznih, pustih prostora tehnološke memorije.

Vesna Madžoski

Akademija-Art.hr
19.08.2010.