Skip to content

Uzinić: Raskol u društvu ne unose oni koji čuvaju Božanski red, nego oni koji ga napadaju

biskup-Uzinic

Prenosimo vrlo zanimljiv i aktualan odgovor biskupa Mate Uzinića na pitanje postavljeno mu na njegovom facebook profilu, a vezano za referendum. Facebook prijatelj je upitao biskupa osjeća li i on gorak okus pobjede na referendumu zbog toga jer zaštita braka ustavom neće učiniti ništa da se brak zaštiti. Jer brak je u krizi zbog moderne kulture, nastavlja u pitanju biskupov “prijatelj”, koja ga razara i čini da se brojni razvode, da sela ostaju napuštena sa osamljenim starcima i neoženjenim samcima. Nisu dakle, tumači dalje biskupov facebook prijatelj, homoseksualci i Vlada oni koji dovode brak u opasnost, već moderna kultura. Stoga, nastavlja dalje, štititi brak od homoseksualaca, znači biti licemjer i znači, iznad svega, razarati mir… Pitanje smo zbog dužine skratili i zbog privatnosti izostavili ime i prezime osobe koja je pitanje postavila.

Poštovani Oče Biskupe,
ostaje li u našoj Crkvi gorak okus ” pobjede” na referendumu kada vidimo kakav rascjep je donio našem društvu, [rascjep koji] u čovjeku budi emocije koje nemaju previše [veze] s Kristovom porukom – “blago mirotvorcima!” Zaštitili smo naš brak ustavom, ali od čega i koga? ustav neće napraviti ono što trebamo sami : čuvati svoju obitelj i o njoj promišljati, ali ne nametati da ona bude mjera drugima obiteljima i našoj braći sugrađanima. Hrvatska obitelj načeta je suvremenim tijekom života i to si priznajmo već jednom. (…) Ne budimo licemjerni, “obijeljeni grobovi ” čuvajmo i brinimo o svojim obiteljima, al budimo mirotvorci! Hoćete li nam Oče Biskupe za ovaj Božić poslati snažnu poruku da širimo mir i ljubav i da ne ulazimo u tuđi intimni životni prostor rujući po njemu bez razumijevanja i poštovanja. Uklonimo balvan iz svog oka, budimo jedan po jedan prvo čovjek, a ne slični licemjernoj svjetini koja je pred Kristovim očima htjela kamenovat Magdalenu!
P…

Biskup Mate Uzinić: Poštovani gospodine P…,
koliko god da ste u pravu upozoravajući na stvarne probleme hrvatske obitelji te se s Vašom dijagnozom u potpunosti slažem, toliko s druge strane niste u pravu kad one koji su na referendumu bili “za” proglašavate licemjerima. Ne mogu, a niti hoću ulaziti u sve detalje. Tek ću Vam reći da bismo trebali razlikovati ono što mir izgrađuje i ono što mir čini nemogućim. Bojim se da i ono što se događalo vidimo drugačije. “Mir nije puka odsutnost rata”, uči nas Drugi vatikanski koncil u pastoralnoj konstituciji Gaudim et spes, nego “je plod reda što ga je u ljudsko društvo utisnuo njegov božanski Utemeljitelj”. Ako se taj red ne poštuje, ne može biti mira. I nisu tome uzrok, kako bi se moglo zaključiti iz Vaše poruke, oni koji pokušavaju zaštiti taj red, nego oni koji ga pokušavaju poremetiti. Isus nam na jednom mjestu poručuje: “Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač” (Mt 10,34). Njegov “mač”, to nikad ne smijemo zaboraviti, nikad ne udara ljude “jer svi koji se mača laćaju od mača i ginu” (Mt 26, 52), ali zato udara na lažne kompromise koji su, želite li baš iskreno, istinsko licemjerje našeg vremena.

See also  Poljski biskupi: Katolici ne mogu koristiti in vitro metodu

S poštovanjem!
Mate Uzinić

Bitno.net