Uz novu izložbu iz zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt


Liturgijsko ruho
kao izazov i zahtjevan muzeološki projekt


Novom izložbom u MUO, nazvanom Liturgijsko ruho, predstavlja se kroz povijesnu i stilsku kronologiju pedesetak odabranih predmeta iz zbirke crkvenog tekstila Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložba se otvara uutorak, 28. veljače u 19 sati. Nazočnima će se, kako se očekuje, obratiti Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, zatim mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a izložbu će otvoriti Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport. Očekuje se da će u prigodi otvorenja izložbe biti nazočan i Nenad Stazić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora.

Izložbom iz zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt nazvanom Liturgijsko ruho na jednom se mjestu prikazuje sva posebnost i složenost likovnog stvaralaštva, te morfološka raznolikost na tako autentičnom području kao što je tekstilna motivika. Zastupljeni su svi povijesni stilovi od razdoblja 13. st. do 20. stoljeća, a odabrani su primjerci koji na najbolji način ilustriraju karakteristike pojedinog stila.

Izložba s tako velikim brojem umjetnina zahtjevan je muzeološki projekt, to je  poseban izazov ne samo autorima projekta i postava, nego i restauratorskoj radionici tekstila MUO. Tijekom dvadeset godina preventivno su obrađeni svi predmeti iz zbirke, a na 74 predmeta proveden je cjeloviti konzervatorsko-restauratorski zahvat.

Predmeti su obrađeni intervencijama koje ne zadiru u njihovu autentičnost, čime je omogućeno njihovo vraćanje u prvobitno stanje. Posjetiteljima na izložbi u formi plakata biti će prikazana metodologija konzervatorsko-restauratorskih zahvata sa opsežnom foto-dokumentacijom na desetak predmeta.

Autorica izložbe i pratećeg kataloga zbirke liturgijskog ruha je Jelena Ivoš, muzejska savjetnica, a dio konzervatorsko-restauratorskih poslova vezanih uz očuvanje zbirke ostvarile su i predstavile Iva Čukman i Antonina Srša, restauratorice savjetnice MUO-a, dok je Koraljka Vlajo koncipirala izložbeni postav u likovnom dijelu.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art