Uspješno započeo 40. jubilarni Svjetski festival animiranog filma

animafest

 

Animafest Zagreb!

 
Jubilarno 40. održavanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb počelo je sinoć u svečanoj atmosferi prepune i prigodno ukrašene dvorane kina Europa uz prijateljski raspoložene ugledne festivalske goste iz cijeloga svijeta i čelne ljude Animafesta, HAVC-a i gradskih institucija.
 
Okupljene su pozdravili: Daniel Šuljić umjetnički ravnatelj Animafesta, producentice Vjera Matković i Olinka Vištica, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i dobitnici festivalskih nagrada, koje dodjeljuju članovi Vijeća Animafesta – predstavnici Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković Bordo, Pavao Štalter i Zlatko Bourek, ali  i japanski majstor animacije, dobitnik Nagrade za životno djelo i svojevrsni kum Animafesta, veliki Yoji Kuri.
Otvorenje  su  uveličali mnogi strani gosti, autori – filmski umjetnici iz čitavog svijeta i članovi velikog i studentskog žirija na čelu s trostrukim dobitnikom Animafestova Grand prixa, Estoncem Priitom Pärnom, svjetskom animacijskom zvijezdom – mladim irskim animatorom Davidom OReillyem, te redateljem animacije Denisom Tupicoffom iz Australije.
Svi su s velikom radošću pozvali sve ljubitelje filma i animacije da uživaju u jedinstvenom i bogatom programu s gotovo 400 filmova, koji se prikazju u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centra Kaptol, te u brojnim popratnim programima – izložbama, performansima, radionicama i razgovorima s autorima filmova koji će uveličati proslavu slavnih 40 Animafestovih godina. 
Filmski program Animafesta počeo je još jučer filmovima iz Programa za djecu i mlade, Velikog natjecanja, najboljih europskih filmova, finalista nagrade Cartoon d’Or, Europskih TV serijala te prve serije filmova retrospektive Yojia Kuria.
Animafestov program u srijedu počinje u 11 sati u kinu Europa programom Grand prix 1972-2012, podsjetnikom na sve pobjednike dosadašnjih festivala koji su u četiri desetljeća ispisivali povijest animacije.
Programi s najboljim novim kratkometražnim filmovima prikazuju se u svim kinima uz napomenu da je kino Europa rezervirana za Veliko natjecanje i Veliku panoramu, Tuškanac za Studentsko natjecanje i Studentsku panoramu, a Cineplexx Centra Kaptol za reprize i radove iz Natjecanja namjenskih filmova.
U Maloj dvorani kina Tuškanac održat će se razgovori s autorima među kojima ističemo predstavnike nove japanske animacije Miraia Mizuea, Atsushia Wadu i Masakia Okudu te predstavnicu francuske animacije Agnès Patron i predstavnike jake kanadske delegacije autora na Animafestu – Pierrea Hérberta i Theodorea Usheva.
Očekujemo kako će i ovogodišnji Animafest ostvariti očekivani festivalski uspjeh zasnovan na čedrtedestogodišnjoj tradiciji predstavljanja i pokazivanja crtanih filmova u Hrvatskoj, a sve na radost mnogobrojne publike i i znalaca i Zagrebčana! 

Ivan Raos

Akademija-Art