Glavna direktorica Unesco-a, Irina Bokova, prisustvovala je Osmoj sjednici ministara kulture jugoistočne Europe, nedavno održanoj u Sofiji, na poziv tamošnjeg službenika Vezhdija Letifa Rashidova

 
Glavnu temu konferencije "Nematerijalno kulturno naslijeđe i dugoročni plan", razmatrali su ministri 13 zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.
Posebno su istaknute nacionalne politike i mjere očuvanja kulturne baštine u oblasti, isto kao i načini pojačavnja suradnje što ih valorizira i uzdiže, čineći od njih dragocijeno sredstvo međunarodnog dijaloga i dugoročnog razvitka:
"Morat ćemo učiniti ogroman napor u cilju stvarog pokretanja svih izvora mogućnosti nematrijalne baštine i upotrijebiti ih za pomirenje, socijalnu koheziju i kulturu mira", naglasila je Bokova.
Konferencija se oslanjala na djelatnosti prvog oblasnog centra nematerijalnog naslijedja, sa sjedištem  u Sofiji, otvorenog uz podršku Unesco-a, radi pboljšanja politike i djelatnosti u domeni nematerijalne kulturne baštine.
"Odlučeno je razvijati institucijske kapacitete jugoistočnih zemalja Starog kontineta kao i različite, efikasne načine očuvanja nematerijalnog kulturnog naslijedja i poboljšanja podijele zajedničkih akcija. Skup je savšrena prigoda promocije kultura, kao izvornih inovacija i kreativnosti pa predstavlja glavnu  etapu valoriziranja značaja kulture, u cjelokupnom razvitku UN-a"-priopćeno je iz newyorškog Sjedista organizacije.