Ukupni porezni dug popeo se na više od 52 mlrd. kuna. I nitko godinama nije poduzimao ništa

Lista poreznih dužnika koju je jučer objavilo Ministarstvo financija otvorila je više pitanja nego što je dala odgovora. No sasvim sigurno promijenit će odnos prema plaćanju poreza u Hrvatskoj. Bravo, ministre Liniću!
 
Ali, ipak ćete morati razjasniti neke nejasnoće s vaše liste. Na listi su 71.124 pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna, 13.066 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost s dugom većim od 100.000 kuna te 82.180 građana s dugom većim od 15.000 kuna. Ukupno 102.370 tih dužnika godinama državi nije platilo poreze u ukupnom iznosu većem od 52 milijarde kuna. Stoga je prvo pitanje koje se nameće kad se pogleda ta lista srama – kako je moguće da godinama nitko ništa nije poduzeo da se naplati taj porezni dug.
Fenomen fizičkih osoba
U prvom redu, kako je moguće da nepoznate fizičke osobe poput Zvonimira Staničića duguju državi čak 61,4 milijuna kuna za neplaćene poreze? Ili poznate osobe poput Ivana Mijatovića, bivšeg visokog dužnosnika Ministarstva financija i šefa Nadzornog odbora Plive, koji nije platio porez i prirez na dohodak od čak devet milijuna kuna? Kako su oni stekli tolike prihode na koje moraju platiti tako velik iznos poreza!? Sve je to velika enigma i za stručnjaka za računovodstvo Vladu Brkanića.
– Kako to da se ti porezi nisu godinama uspjeli naplatiti? Što se dosad radilo kad se nije naplaćivao porezni dug – pita Brkanić upozoravajući na zastaru koja nastupa nakon šest godina od podnošenja porezne prijave. Stoga je veliko pitanje koliko će se poreznog duga s objavljene liste uopće moći naplatiti. Pogotovu od tvrtki s te liste koje su otišle u stečaj ili su likvidirane.
Brkanić kaže da su ga jučer zvali porezni obveznici koji su se našli na listi, a koji su prije više od 10 godina podmirili porezni dug. Stoga očekuje da će država zaraditi i tužbe zbog objave liste. Brkanić se pita zašto se prije nije ništa poduzelo za naplatu spornih dugova jer je Porezna mogla blokirati račun dužnicima i prisilno se naplatiti.
Što se tiče fizičkih osoba s poreznim dugovima koji iznose više desetaka milijuna kuna, za Brkanića je to fenomen. Napominje da je poreze na dohotke tim osobama morao uplatiti onaj tko ih je isplaćivao ili je pak riječ o dohocima iz inozemstva. Ali opet je tu isto pitanje: zašto se ništa nije poduzimalo da se ti porezi naplate.
A na ta pitanja dala je odgovor ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, koja je jučer optužila bivšu vladu za zataškavanje poreznog duga.
– Iznos od 52 milijarde kuna nije se uopće spominjao proteklih godina, taj dug kao da nije ni postojao. Taj se iznos počeo spominjati ove godine – odgovorila je šefica Porezne na pitanja čitatelja objavljenih na Vladinu profilu na Twitteru.
Miljenici bivše vlasti
Smatra da problem nije bio u poreznim službenicima jer prevelik je to iznos da bi o tome odluku donosili pojedinci. N. Čavlović-Smiljanec kaže da su na listi porezni obveznici koji su bili i te kako dobri s bivšom vladom i koja im je omogućavala neplaćanje poreznih obveza, a istovremeno su uz pomoć države radili unosne poslove.
– Na ovoj je listi najviše poduzetnika koji više godina nisu plaćali obveze i koji su stjecali veliku imovinu – rekla je N. Čavlović-Smiljanec.
Dodaje da će se lista dužnika svakodnevno ažurirati te objavljivati svaka tri mjeseca.

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Izvor: Josip Bohutinski, Marko Špoljar/VLM

Akademija-Art