Uhićeno 15 djelatnika carinarnice Luke Rijeka zbog korupcije

carina

U tijeku je velika antikorupcijska akcija USKOK-a na području Rijeke. Prema prvim informacijama, dosad je privedeno petnaestak osoba, carinika i špeditera, djelatnika carinarnice u Luci Rijeka

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić Hini je potvrdila da policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, u suradnji s USKOK-om provodi akciju u Rijeci, u kojoj je najmanje 15 uhićenih. Među uhićenima je i jedan kineski državljanin. Na terenu se provede brojne dokazne radnje, kazala je Bikić, ističući da više informacija ne može otkriti u interesu istrage.

Neslužbeno se doznaje da je, uz uhićenja, policija pretražila više stanova i poslovnih prostora.

Prema pisanju medija na meti istražitelja su zaposlenici carinarnice koji su posljednjih mjeseci primali novac kako bi uvoznicima smanjili namete. Pod tajnim mjerama navodno su bili od jeseni prošle godine te su državni proračun oštetili za oko 7,5 milijuna kuna. Navodno su izrađivali lažne carinske deklaracije kojima su umanjivali vrijednost uvezene robe pa su uvoznici plaćali manju carinu. I, naravno, nagrađivali djelatnike carinarnice zbog uštede. (HRT)