U Parizu od 12. rujna Festival Hrvatske u Francuskoj “Croatie, la voici”


 
Šezdeset događanja na atraktivnim lokacijama
Festival Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici", čije su pripreme upravo završile, opsežan je projekt kji će predstaviti šezdeset događanja s područja hrvatske kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije. Na konferenciji za novinare Ministarstva kulture održanoj 5. rujna istaknuto je kako će se ovaj festival francuskoj i europskoj publici predstaviti od rujna do prosinca. Festival se otvara 12. rujna u Parizu, a Hrvatska se kao prva zemlja jugoistočne Europe predstavlja u okviru manifestacije Kulturne sezone.

Ministrica Andrea Zlatar Violić ističe: – Hrvatska će u vrijeme postupka ratifikacije ulaska  u EU pokazati ono što Hrvatska kao suvremena i moderna zemlja jest, s temeljima u kulturnoj baštini, ali i djelima suvremenih umjetnika. Ovo je najveći iskorak Hrvatske u inozemstvo dosad, a se već pregovara s Njemačkom i Velikom Britanijom o predstavljanju dijela programa u tim zemljama. Konkretizirat će se dvije suradnje – između Spomen područja Jasenovac i Memorijalnog centra za holokaust u Parizu, te između HAVC-a i francuskog Nacionalnog centra za audiovizualne umjetnosti. – zaključila je Zlatar Violić.

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš rekao je:  -Programe su birali francuski izbornici, a očekuje veliki interes francuske javnosti s obzirom na atraktivne lokacije kojih ima četrdesetpet. Festival košta skoro deset milijuna kuna, financirali su ga po pola Francuska i Hrvatska, s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom kulture, a državna uprava dokazala da se izvrsno može surađivati s gospodarstvenicima i tvrtkama kojima u interesu promocija Hrvatske. – riječi su B. Šipuša. Izbornica Festivala Seadeta Midžić istaknula je: – Sada će i velike nacije kao Francuska ugledati malu zemlju koja ima svoju kulturu, karakter i povijest. –

Spomenimo ovdje da će se, kao popratni program konferencije,otvoriti izložba kojom će se predstaviti arhitekt Nikola Bašić (oko tri teme- orgulja ,križa i crkve), koji se svojim projektima oslanja na kulturnu baštinu  i suvremenost, povezujući arhitekturu i hrvatski krajolik. I ta je izložba kao dio onferencije zamišljena kao uvod u širu sliku Hrvatske i Mediterana.

Festival će ponuditi sudjelovanje mnogih hrvatskih likovnih, kazališnih umjetnika i književnika na francuskim festivalima, priredit će se izložbe, koncerati, filmske večeri… Predviđene su izložba skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, izložba četrdesetak remek djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica, Apoksiomen će se postaviti u Louvreu, a tu je i izložba o hrvatskoj glagoljici.

Samostalnu izložbu imat će Mladen Stilinović, predstavit će se hrvatski dizajneri i  suvremeni umjetnici. Tu su i hrvatski strip autori, karikaturisti, hrvatska klasična glazba svirat će na Radio France, a održat će se i ciklus performansa. Predviđen je i okrugli stol  književnika i filozofa, u školama će se prirediti školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora,. Dio programa vezan je uz gospodarstvo, sport i posebno gastronomiju.
Nives Gajdobranski

Akademija-Art