U Lepoglavi otvoren festival “Stare i nove europske čipkarske tradicije”

"Stare i nove europske čipkarske tradicije" naziv je šesnaestog međunarodnog festivala čipke koji je večeras u Lepoglavi otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknuvši važnost nematerijalne kulturne baštine čipkarstva koja, osim lokalnog značenja, ima turistički i komercijalni potencijal

Umjetnost lepoglavske čipke važno je uvrstiti u prepoznatljivu turističku ponudu kako bi se, uz komercijalni učinak, očuvala tradicija čipkarstva, istaknula je, otvarajući manifestaciju, ministrica Andrea Zlatar Violić, izaslanica predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je pokrovitelj ovogodišnjeg festivala.
U svrhu očuvanja tradicije lepoglavskog čipkarstva ministrica je najavila pokretanje posebne linije programa koje njezino ministarstvo dogovara s ministarstvom poduzetništva s nakanom gospodarsko osmišljavanje čipkarstva kao jedinstvenog, izvornog, hrvatskog proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu.
Festival čipke, najveća lepoglavska manifestacija, do 23. rujna predstavit će atraktivne domaće, ali i inozemne čipkarske radove iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije.
Tradicionalno, pratit će ju izložbe radova iz privatnih i javnih zbirki, radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Lepoglavska čipkarska manifestacija ove se godine održava u spomen na 100. obljetnicu rođenja i 20. obljetnicu smrti čipkarice Danice Broessler, zaslužne za očuvanje posebnog oblika čipkarstva lepoglavskog kraja.

Foto: Radio-varazdin.hr