Skip to content

Trogir – Izložba udruge Repin Art

Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4, Trogir
Izložba udruge Repin Art
Od 06. do 17. 09. 2010.

U Muzeju grada Trogira, 06. rujna 2010. godine, otvara se izložba udruge Repin Art pod nazivom „Hrvatska očima ruskih i ukrajinskih slikara".

Boravak u Hrvatskoj 2005. godine mr. muzeologije Ahmeda Salahlia, diplomatu Akademije likovnih umjetnosti (Repina) u Sankt Petersburgu i njegovu suprugu Nataliu, akademsku slikaricu, potaknuo je 2006. godine na osnivanje tvrtke "Repin d.o.o." i organizaciju "Ljetne slikarske kolonije" na otoku Čiovu kod Trogira. Cilj ove kolonije bio je promicanje slikarstva uživo, na autentičnim mjestima i tradicije umjetničkih kolonijia, koje su ranije postojale u Rusiji. Blaga klima je idealna za stvaralaštvo i rad na otvorenom tijekom cijele godine. Od osnutka ovdje je stvaralo 30 umjetnika iz Rusije i Ukrajine. Prvi gost bio je poznati peterburški pejzažist Aleksandar Krremer, a ovdje je slikao i Andrej Aljehin, majstor tradicionalnog ruskog pejzažnog slikarstva.

Ovdje je stvorena vrijedna zbirka djela suvremenih slikara koji slijede tradiciju ruske realističke škole. Ona ima danas više od 300 slikarskih i grafičkih radova, te crteža i skica različitih žanrova. Djela koje su ovi umjetnici stvorili u drugim zemljama značajan su dio ruske i ukrajinske povijesti umjetnosti. Budući da je riječ o djelima nastalim u Hrvatskoj, te da se prezentiraju na izložbama u našoj zemlji, ali i u Rusiji i Ukrajini ona su i za nas isto toliko značajna. Budući da je ova slikarska kolonija postala poznata u umjetničkom krugu Rusije i Ukrajine planira se ostvariti i njen međunarodni status.

Na izložbi izlažu: Akhmed Salakhy, Yana Golubjatnikova, Igor Glazov, Denis Sarazhin Olegovich, Lizogub Konstantin, Bogdan Mogilevsky, Viktorija Karaichi, Vječeslaa Danilov Nikolajević, Irina Novikova, Natalia Pushnina, Dancev Sergey, Andrei Alekhin, Irina Rybakova Vladimirovna, Valentin Skachkov, Sergej Rožnov, Aleksej Vasiljević Kamenov, Olga Kopeina, Irina Melikhova i Konstantin Mogilevsky.

Akademija-Art.hr
06.09.2010.