Tovarnik: Sjećanje na župnika Ivana Burika i 663 mučenika Crkve

U spomen na 21. obljetnicu ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata, na mjesnom groblju u Tovarniku i grobu župnika Ivana Burika, položeni su vijenci i zapaljene svijeće

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i sudionici 4. memorijalne utrka Vukovar-Tovarnik, koju je u povodu obljetnice ubojstva župnika Ivana Burika, od ušća Vuke u Dunav u Vukovaru do 30 kilometara udaljenog groblja u Tovarniku trčalo 80-tak trkača.
Utrku je organizirala Udruga "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, općine Tovarnik i Maraton kluba "Hrvatski sokol" iz Osijeka.
Tovarničkog župnika Ivana Burika ubili su jugosrpski agresori u njegovu župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što je Tovarnik okupirala bivša JNA i srpske paravojne postrojbe. On je ujedno jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.
Prema "Hrvatskom martirologiju XX. stoljeća" kojeg je dugi niz godina, skupljajući podatke i vršeći njihovu provjeru, uredio i izdao don Anto Baković, tijekom II. svjetskog rata i razdoblja komunističke Jugslavije, ukupno su nastradala 663 katolička biskupa, svećenika, bogoslova, sjemeništarca, laika i redovnica.
Foto: Robert Anić/PIXSELL