Skip to content

Tanja Deman i Vesna Jovanović: Deserted Utopia

Galerija Vladimir Nazor, Ilica 163a, Zagreb
Tanja Deman i Vesna Jovanović
Deserted Utopia
od 10. 11. (u 19.00 sati) do 25. 11. 2010.

Izložba Tanje Deman i Vesne Jovanović pod nazivom „Deserted Utopia“  bavi se modernističkim arhitektonskim eksperimentima na području Istočne Europe. U sklopu izložbe održava se i okrugli stol koji će dotaknuti tematske cjeline: Imaginacija i realnost, Socijalizam/komunizam kao plodna sredina za razvoj arhitekture, Spomenik ili monument, i Nastavak.

Sudionici okruglog stola su arhitekti Dafne Berc (Arhitektonska mreža Analog), Krunoslav Ivanišin (IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI,  ETH Zurich), Dinko Peračić (Platforma 9,81) te vizualni umjetnik Zlatko Kopljar.

Tanja Deman je vizualna umjetnica, koja živi i radi na relaciji Zagreb – Rotterdam. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na poslijediplomskom studiju iz digitalne fotogra.je i videa na Piet Zwart Institutu u Rotterdamu. Kroz različite medije propituje mentalne i emotivne doživljaje, kao i iščitavanja urbanog prostora i arhitekture. Izlagala je u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Engleskoj, Turskoj, SAD-u i Urugvaju. Dobitnica je više nagrada za svoj rad. Njezin rad „No 222“ nalazi se u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Vesna Jovanović je diplomirana arhitektica i trenutno završava poslijediplomsko istraživanje na Berlage Institutu u Roterdamu. Diplomirala je na Fakultetu Arhitekture Univerziteta u Beogradu, s projektom pod mentorstvom Milana Đurića, na temi Transtip: istraživanje tipologija velikih kulturnih objekata za Novi Beograd. Na fakultetu u Beogradu istraživala je temu eA/T-a: Efemerne arhitekture kroz vreme, a trenutno istraživanje radi na temu relacije teritorija, pejzaža i arhitekture na lokaciji Zeeland, u Nizozemskoj.

Akademija-Art.hr
08.11.2010.