Svjedočenje – Slučaj Fimi Media: Najprije bi uslijedio Kalmetin poziv…


Božidar Kalmeta (Foto: Net.hr)

Svjedočenje

Sugestija za suradnju s Fimi medijom došla je od Božidara Kalmete početkom 2006. godine. Pitao me je može li se Fimi media na neki način angažirati u radovima koji su potrebni HAC-u…« ekskluzivno donosi Vjesnik

»U rujnu 2006. resorni ministar Kalmeta pozvao me u ured u Nazorovoj i tamo me upoznao s Mladenom Barišićem. Kalmeta je rekao da je to osoba zadužena za HDZ-ove financijske poslove. Barišić mi je zatim rekao da bi Pošta sve poslove oglašavanja trebala raditi preko tvrtke Fimi media…«
»Na jednom od ručkova u Baltazaru na koje me zvao ministar Kalmeta, bilo je to ili 2005. ili početkom 2006. godine, bio je i Mladen Barišić, koji mi je rekao da mi u HAC-u, ako se pokaže potreba za promidžbenim poslovima, angažiramo društvo Fimi media. Takva zajednička preporuka Kalmete i Barišića u suštini je značila nalog po kojem se mora postupati…«
Dijelovi su ovo iskaza bivšeg financijskog direktora Hrvatskih autocesta (HAC) Josipa Sapunara, bivšeg direktora Hrvatske pošte (HP) Andreja Sardelića, direktora Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te bivšega Kalmetina pomoćnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i člana Uprave HAC-a Milivoja Mikulića, dani u istrazi o slučaju Fimi media.
Svi navedeni bili su direktori javnih poduzeća pod ingerencijom tadašnjeg Kalmetina ministarstva. Tijekom istrage utvrđeno je da su ta poduzeća na razne načine i ne poštujući pravila tržišnog natjecanja sklapala unosne poslove s Fimi medijom, marketinškom agencijom Nevenke Jurak. Neki od njih, poput bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara, osumnjičenici su u zasebnom spisu u predmetu Fimi media. Ostali će, pak, svjedočiti u oba spisa u tome slučaju – jedan je nedavno potvrđena optužnica protiv Ive Sanadera i HDZ-a, dok se u drugom predmetu, Fimi media – HAC, još uvijek vodi istraga.
No, svi oni u svojim iskazima potvrđuju da je inicijativa za susrete s Mladenom Barišićem, odnosno Nevenkom Jurak, dolazila preko resornog im ministra Kalmete. Štoviše, kada se govori o tim javnim poduzećima, a riječ je o Hrvatskim autocestama, Hrvatskoj pošti i Hrvatskim cestama, njihovi tadašnji direktori govore o gotovo identičnom obrascu po kojem su upućivani na suradnju s Nevenkom Jurak. Osim Sapunara, kojem je po vlastitim tvrdnjama Kalmeta izravno sugerirao Fimi mediju, sve ostale bi u svoj ured u Ministarstvo ili na ručak u Baltazar pozvao Kalmeta te ih prvo upoznao s Mladenom Barišićem. Barišić bi ih potom uputio na suradnju s Fimi medijom, a za nekoliko dana javila bi im se Nevenka Jurak. Neki od direktora odmah su pristajali na suradnju budući da se, tvrde u svojim iskazima, već pročulo kakvu je neformalnu moć zbog svoje bliskosti s Ivom Sanaderom imao Mladen Barišić. No, neki od direktora ipak nisu pali bez borbe.
U više slučajeva znalo se događati da bi neki od tih direktora isprva odbio Nevenku Jurak, jer nije bio zadovoljan kvalitetom usluga koje je njezina tvrtka Fimi media nudila, pa bi je uputio na normalnu proceduru natječaja. Ali, tada bi slijedilo ono što je, prema Sapunarovim tvrdnjama, nekolicina njih već interno bila prozvala ‘privođenje’. Ponovni poziv u Ministarstvo ili na ručak u Baltazar, gdje bi uz Kalmetu ponovno bio Barišić. Ovog puta razgovor bi bio puno neugodniji.
Ove iskaze Vjesnik objavljuje ekskluzivno. Do sada uglavnom nisu bili objavljivani u medijima te se teško može reći da su dogovoreni i usmjereni protiv bivšeg ministra Kalmete.
Jedno od privođenja opisao je bivši direktor Hrvatske pošte Andrej Sardelić. Njega je, tvrdi, osim Barišića u prisustvu Kalmete, 2006. godine ‘ribao’ i Ivan Jarnjak, tadašnji glavni tajnik, a sada potpredsjednik HDZ-a, protiv kojeg je Uskok najprije otvorio, a zatim obustavio istragu u slučaju Fimi media.
Sardelić je rekao kako ga je u rujnu 2006. u ured pozvao Kalmeta te nakon upoznavanja s Barišićem glavnom rizničaru prepustio riječ. Znao je da je HDZ još iz kampanje 1999. godine ostao dužan Pošti za usluge raznošenja letaka. Ti dugovi su zbog sudskih sporova i s kamatama narasli na oko 1,5 milijuna kuna.
»Barišić mi je rekao da bi se taj dug trebao Pošti vratiti kroz poslove s Fimi medijom. ‘Ne bi bilo lijepo da mediji pišu kako je HDZ dužan pošti’, bio je slikovit Barišić, a Kalmeta je sve to slušao ne rekavši ni riječi«, rekao je Sardelić.
Za nekoliko dana u Sardelićev ured s ponudom dolazi Nevenka Jurak. On je upućuje na javni natječaj na što ona, opisuje Sardelić, odlazi vrlo nezadovoljna. No, već kroz nekoliko dana slijedi Kalmetin poziv. U Ministarstvu je, uz Kalmetu i glavnog rizničara Barišića, taj put bio i Jarnjak, s kojim Kalmeta prvi put upoznaje Sardelića.
»To je glavni tajnik stranke«, rekao je ministar. Nakon toga, kako je to vrlo plastično opisao Sardelić, uslijedila je prava Jarnjakova i Barišićeva kanonada napada na njega.
»Tko si ti? Što si ti zamišljaš? Ti si tu da slušaš. Mi smo te postavili i možemo te maknuti kada hoćemo«, govorili su mu obojica predbacivši mu odbijanje suradnje s Nevenkom Jurak. Nakon toga, suradnja je, naravno, uspostavljena.
Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar u svojoj obrani bio još određeniji. »Suradnja je počela po Kalmetinu prijedlogu«, rekao je. No, kao što je već poznato, i Sapunar je bio odbio dio ponude iz ‘asortimana’ Nevenke Jurak naručivši samo nekoliko torti za HAC.
I onda opet isti obrazac: Kalmeta ga zove u Baltazar, s njim je Barišić. S druge strane stola je, uz direktora Sapunara, i član Uprave HAC-a Milivoj Mikulić. Barišić je jako ljut.
»Ljutitim tonom rekao nam je da od nas traži tri stvari: HAC mora raditi s Fimi medijom. Tu smo suradnju trebali tražiti i od naših kooperanata, koji su ujedno trebali davati i donacije HDZ-u preko Fimi medije. Pojasnio je da se tako neće vidjeti tko je i koliko donirao HDZ-u budući da se sprema novi zakon o doniranju političkih stranaka«, rekao je Sapunar. Kalmeta je, tvrdi Sapunar, sve to slušao pokušavajući umiriti Barišića zabrinut da bi netko za susjednim stolom mogao čuti taj razgovor.
Taj ručak identično je prepričao i Mikulić. Rekao je da su ‘uputu’ Barišića i Kalmete shvatili kao nalog, a o nazočnosti Kalmete na tom sastanku posvjedočio je i direktor drugog javnoga poduzeća pod Kalmetinom ingerencijom, čelnik Hrvatskih cesta Stjepko Boban. On, međutim, Barišićevu uputu nije shvatio kao nalog, iako je suradnja s Fimi medijom ostvarena i u toj tvrtki, ali u daleko manjem opsegu nego u HAC-u.
Osim poslova s poduzećima iz resora tadašnjeg Kalmetina ministarstva, suradnja Fimi medije odvijala se i izravno s Ministarstvom, na čiji je prijedlog tako sklopljen posao izrade promidžbenog, nikada prikazanog filma »Prometna renesansa Hrvatske«, koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture platilo 612.000 kuna. Ugovor o poslu s Nevenkom Jurak potpisao je Kalmeta osobno. Tijekom istrage otkriveno je da je Nevenka Jurak film zapravo snimila i prije nego je to od nje zatražilo Ministarstvo. Jurak je u svojoj obrani tvrdila kako je inicijativa došla od Kalmete, odnosno kako ju je Sapunar odveo na sastanak u Ministarstvo, gdje su je Kalmeta i njegov tajnik Livaković zamolili da snimi film. Nevenka Jurak je na ispitivanju tvrdila da je došlo do problema jer joj Ministarstvo nikada nije dalo potpisani ugovor, nego joj je samo isplaćen novac, i to na njezin ponovljeni zahtjev. No, njezina suradnica Anita Lončar Papeš jasno je rekla da je film snimljen još 2007., dok je ona ponudu za Ministarstvo radila godinu dana kasnije – 2008.
Premda Kalmetinu ulogu u slučaju Fimi media nitko od svjedoka i okrivljenika ne opisuje kao agresivnu u inicijaciji suradnje s tvrtkom Nevenke Jurak, činjenica je da gotovo svi oni govore o njemu kao posredniku. Kalmeta je taj koji zove na sastanak. Kalmeta je i uvijek prisutan kada Barišić ‘riba’ neposlušne direktore iz njegova sektora. On čak i smiruje situaciju, ali se nikada ne miješa. Pojedini direktori također opisuju kako je njihov dojam da je, premda je Kalmeta formalno imao višu, ministarsku funkciju od Barišića, neformalno Kalmeta bio potčinjen Barišiću te je Barišić nastupao s većim autoritetom.
Premda se Kalmeta nigdje ne spominje u unutarnjoj distribuciji novca iz stranačkog crnog fonda, prikupljeni dokazi jasno i nedvosmisleno ukazuju da je on ne samo znao što se radi s Fimi medijom i kamo novac izvučen iz javnih poduzeća ide nego je u nekim slučajevima i otvoreno davao sugestije. Usprkos svemu tome, ni Kalmeta ni njegov tajnik Livaković nisu saslušani čak ni kao svjedoci u slučaju Fimi media. Kalmetino saslušanje Uskok je najprije predlagao sucu istrage navodeći ga kao osobu na koju bi Sanader mogao utjecati ako mu se ne odredi pritvor, da bi naprasno u jesen prošle godine Uskok odustao od traženja te pritvorske osnove. Usprkos svim našim pokušajima, Božidar Kalmeta do zaključenja ovog teksta ostao nam je nedostupan, pa tako nije mogao ni prokomentirati ove navode.
Izvor: Marin Dešković /Vjesnik/

Akademija-Art