Skip to content

Svibanjske izložbe bečkog MAK-a


Kim Il Sung

Riječ je o izložbi "Minimal. Umjetnost i namještaj iz zbirke MAK-a" koja je otvorena 25. svibnja, a zainteresirani posjetitelji ju mogu pogledati sve do 31. listopada ove godine te izložbi pod nazivom "Cvijeće za Kim Il Sunga" koja će biti otvorena sutra, tj. 29. svibnja, a trajat će bitno kraće od prve izložbe, naime do 5. rujna 2010. godine.


Kim Il Sung

Izložba "Minimal. Umjetnost i namještaj iz zbirke MAK-a" se temelji na američkom umjetničkom smjeru "Minimal Art" koji je jedan od najutjecajnijih umjetničkih stilova druge polovice 20. stoljeća, a prije svega dolazi do izražaja u dizajnu namještaja.

Izložba obuhvaća radove najslavnijih sljedbenika ovog smjera, ako što su Donald Judd, Josef Hoffmann te Gerrit Rietveld, ali i suvremenih umjetnika poput Heima Zoberniga, Wernera Feiersingera, Liama Gillicka, Guillaumea Leblona te Andreasa Feldingera.


Joao Silva: Table

"Cvijeće za Kim Il Sunga" bečkoj publici donosi umjetnost Sjeverne Koreje koja je zbog vladavine komunističkog režima još uvijek poprilično nepoznata zapadnom svijetu.

U okviru izložbe će biti predstavljeno preko stotinjak ulja na platnu, crteža u tušu te akvarela, kao i tridesetak plakata. U svim se djelima jasno očitava ideologija ove zemlje , a neka od njih se smatraju i nacionalnim blagom te se i u samoj Sjevernoj Koreji jako rijetko izlažu.
Najzanimljivije izloške pri tom predstavlja 16 portreta dvaju najvažnijih vođa ove zemlje Kim Il Sunga i Kim Jonga Il, na kojima se otac i sin prikazani u najrazličitijim životnim situacijama.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr

28.05.2010.