Svi protiv Montija: Berlusconi razmišlja o rušenju vlade, u Rimu prosvjedi

Talijanski blok desnoga centra će u neradnih nekoliko dana odlučiti da li će uskratiti povjerenje premijeru Mariju Montiju u parlamentu ili ga podržati do izbora u travnju sljedeće godine, rekao je u subotu bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, dok se više desetaka tisuća prosvjednika okupilo u subotu u Rimu pod nazivom "No Monti Day"

Berlusconi je krititički govorio o Montijevoj vladi koja je prema njegovoj ocjeni svojom oštrom politikom štednje dovela Italiju u još težu recesiju.
"Narednih dana ćemo odlučiti da li ćemo Montiju uskratiti povjerenje", najavio je Berlusconi na konferenciji za novinare u Monzi kod Milana. 
Montijevu vladu neizabranih tehnokrata podržava lijevi i desni centar, a ukoliko izgubi desnu podršku morala bi pasti. Istovremeno prosvjednici su se okupili zbog nezaposlenosti i otpuštanja uzrokovanih mjerama štednje i poreznom politikom tehnokratskog premijera.
Prosvjedna povorka ulicama Rima krenula je u 14 i 30 na čelu s transparentom "Uz Europu koja se buni, otjerajmo Montijevu vladu". Po procjenama organizatora na prosvjedima u Rimu okupilo se oko 150.000 ljudi iz svih dijelova Italije, a skup su podržali i organizirali uglavnom ljevici skloni sindikati, političke stranke, studenti, nevladine organizacije i aktivističke udruge kako bi "dali glas i oblik mnogima koji odbacuju i suprotstavljaju se Montiju i njegovim politikama društvenog masakra".
Skup je praćen pojačanim mjerama sigurnosti kako bi se izbjegli incidenti poput onih na prosvjedima u listopadu prošle godine te je duž smjera kretanja prosvjedne povorke zabranjeno parkiranje vozila, koja su prošle godine palile skupine najradikalnijih prosvjednika, i blokirane su sporedne ulice kako bi se spriječila skretanja prema zgradama državnih institucija.
Neki od prosvjednika u subotu su na poslovnicu banke Unipol bacali jaja, petarde i boce, a trgovci su zastrašeni mogućim ponavljanjem nasilja "urbane gerile", odnosno radikalne anarhističke skupine "black blok" zatvorili svoje prodavaonice.
Montijeva vlada je došla na vlast nakon pada Berlusconijeve vlade u studenome 2011.
Foto: Advance.hr