Strategija obrane: HDZ-ovci, tajkuni i estradnjaci ruše tezu o crnom fondu


Čedo Prodanović (Foto: Marko Prpić/Večernji list)

Tužiteljstvo sve želi svesti na priču "rekao mi je Sanader"

Taj film neće gledati, rekao je u utorak bivši premijer Ivo Sanader pred zgradom zagrebačkoga Županijskoga suda gdje se već drugi dan odvijalo tzv. pripremno ročište u slučaju Fimi medija.

Nakon što je sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Ivana Čalić u ponedjeljak ratificiralo nagodbe na osnovi kojih su izrečene nepravomoćne presude Aniti Lončar Papeš i Bojanu Dimiću, u utorak se iza zatvorenih vrata sudnice odvio zapravo najvažniji dio pripremnoga ročišta: očitovanje o krivnji i predlaganje dokaza. Kao što je i očekivano, krivnju su priznali Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Branka Pavošević, ali i tvrtka Fimi medija, u čije se ime očitovala odvjetnica tvrtke Marica Ivanković.

Krivnju poriču Ivo Sanader, Ratko Maček te pravna osoba Hrvatska demokratska zajednica. Zastupnik HDZ-a Damir Sesvečan rekao je nakon ročišta kako se ne smatraju krivima te da, naprotiv, smatra da HDZ i njezinih 220.000 članova trpi veliku štetu. »Nastojat ćemo dokazati da je u pravnoj osobi u razdoblju od 2003. do 2009. godine kao fizička osoba bio odgovoran njezin predsjednik Ivo Sanader, a da Predsjedništvo stranke koje je po statutu odgovorno za materijalno-financijsko poslovanje o tome nije odlučivalo«, rekao je Sesvečan.
Vrlo zanimljivo je bilo i s dokaznim prijedlozima, budući da je iz njih u velikoj mjeri razvidno kakvom se strategijom obrane okrivljenici namjeravaju braniti od Uskokovih optužbi. Ivo Sanader i njegovi odvjetnici predložili su, kako neslužbeno doznajemo od krugova bliskih obrani, skoro sto svjedoka. Kao što se i najavljivalo, među predloženima je doslovce cijelo Predsjedništvo HDZ-a predvođeno Jadrankom Kosor. Osim bivše premijerke, Sanader je predložio i saslušanje bivših predsjednika Sabora Luke Bebića i Vladimira Šeksa, zatim bivših ministara Ivana Šukera, Bože Biškupića, Biance Matković, Božidara Kalmete, Darka Milinovića, Petra Čobankovića, Miomira Žužula, Gordana Jandrokovića, Jasena Mesića, Tomislava Karamarka i Branka Bačića, te zastupnika Jerka Rošina i Petra Selema. Njihovo saslušanje predloženo je upravo na okolnost funkcioniranja vrha HDZ-a. Na okolnost kampanja HDZ-a, Sanader je predložio ispitivanje trojice vrlo poznatih poduzetnika, vlasnika medijskoga koncerna EPH Ninoslava Pavića, vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića te vlasnika Hoto grupe Tomislava Horvatinčića.
Također, obrana smatra da treba saslušati i pjevače Marka Perkovića Thompsona, Ninu Badrić i Matu Mišu Kovača, osobe za koje je u svojemu iskazu Barišić rekao da su primali novac iz tzv. crnoga fonda HDZ-a, kako bi nastupali u predizbornim kampanjama za tu stranku. Iz popisa svjedoka koje su predložili lako je zaključiti kako se obrana odlučila za one svjedoke koje su Uskokovi pokajnici Barišić, Nevenka Jurak, Anita Lončar Papeš i Branka Pavošević prokazali kao osobe povezane s »crnim fondom«, ali koje to poriču, a Uskok ih nije osumnjičio u ovome postupku. Oni bi prema mišljenju obrane, svatko u svoje segmentu, trebali posvjedočiti da je cijela priča o crnome fondu inskonstruirana. Nakon dokaznih prijedloga obrane svoje prijedloge je u utorak dao i Uskok, a na ročištu u srijedu obje strane će se očitivati na dokazne prijedloge svojih suparnika. Odluka suda o tome koje će prijedloge prihvatiti, a koje odbiti trebala bi biti poznata u srijedu poslijepodne.
SVJEDOCI KOJI DEMANTIRAJU USKOKOVE POKAJNIKE
Jadranka Kosor
Iako je bivša premijerka u javnosti deklarirana kao najveći oponent Sanaderu u slučaju Fimi medija, postoji niz stvari u njezinu iskazu koji se Sanaderova obrana nada iskoristiti. Barišić je ispričao kako je Sanader na odlasku s dužnosti svoju nasljednicu upoznao s crnim fondom, te je Barišić u HDZ dao »posljednih« 4 milijuna kuna iz Fimi medije nakon Sanaderove ostavke. Kosor, pak, tvrdi da je sastanak održan, no da nije bilo riječi o crnome fondu. Također, ona priznaje da je HDZ ta 4 milijuna kuna držao u blagajni punih 10 mjeseci od siječnja do listopada 2009. te da su ga dali Uskoku tek nakon objava tekstova o postojanju crnih fondova. Druga, za nju neugodna stvar, njezina je predsjednička kampanja 2005. za koje je Branka Pavošević rekla da je velikim dijelom također financirana iz crnoga fonda. Treća stvar je priča o navodnim prijetnjama Damiru Mihanoviću nakon što je odlučio uskoku priznati za sastanak u Vladi 2007. godine, a što Kosor poriče.
Darko Milinović
Bivšega ministra zdravstva tereti Branka Pavošević koja je rekla da je Milinović godinama iz crnoga fonda primao dodatak na redovnu ministarsku plaću. Milinović tvrdi kako to nije istina te da je jedino iz blagajne HDZ-a zatražio i dobio 70.000 kuna za obnovu crkve u Bilaju. Milinovićev problem je to što je Pavošević Uskoku predala i isplatnice na kojima je navodno njegov potpis.
Bianca Matković
Jednaka stvar kao s Milinovićem, no nju, uz Pavošević, u nekim segmentima iskaza tereti i Barišić. Bivša ministrica bez portfelja javno poriče da je primala novac iz crnoga fonda, međutim na izravno pitanje u Uskoku izjavljuje kako ne želi odgovoriti na to pitanje jer bi se izložila kaznenom progonu. Biancu Matković, osim toga, terete i poslovi koje je MVPEI sklapao s Fimi medijom dok mu je ona bila na čelu.

Božidar Kalmeta
Unatoč činjenicama da ga tereti niz svjedoka, i okrivljenika, Kalmeta u slučaju Fimi medija nije bio ispitan ni kao svjedok. Niz osoba iz javnih poduzeća pod njegovim resorom tvrdi da ih je Kalmeta dovodio u kontakt s Barišićem. Osim javnih poduzeća, problem je i nabava filma »Renesansa hrvatske cestogradnje«, za koju je njegovo ministartsvo Fimi mediji platilo više od pola milijuna kuna.
Marko Perković Thompson
Kontroverznom pjevaču, prema Barišićevu iskazu, isplaćeno je 500.000 eura kako ne bi nastupao za oporbene stranke po nalogu Ive Sanadera. Thompson to poriče, a njegovu obranu potvrđuje i fra Slaven Milanović Litre. Uskok isplatu Thompsonu ipak navodi u optužnici.
Mišo Kovač, Nina Badrić
Barišić tvrdi da im je za nastupe u kampanji iz sredstava Fimi medije isplaćeno ukupno 160.000 eura. Pjevači to poriču.
Uskok smanjio broj svjedoka s 330 na stotinjak
Kako se nagađalo, Uskok je u utorak također napravio neke bitne izmjene dokaznih prijedloga u odnosu na optužnicu. Naime, dok se u optužnici spominjalo oko 330 svjedoka koje bi sud trebao saslušati u postupku Fimi media, u utorak je Uskok predložio neposredno saslušanje ‘samo’ stotinjak svjedoka, dok bi se iskazi ostalih trebali ili čitati ili pak Uskok smatra da nisu bitni za dokazivanje krivnje optuženika u ovom postupku. Ovakvo smanjivanje svakako ide u prilog ekonomičnosti postupka, budući da bi saslušavanje 330 svjedoka rasteglo samo taj dio dokaznog postupka na najmanje godinu i pol. Riječ je po svemu sudeći o nizu tzv. kontrolnih svjedoka, najčešće nižerangiranih službenika javnih poduzeća koji su bitni za potvrđivanje iskaza njihovih direktora, no ni na koji način ne terete izravno okrivljenike. S druge strane, ova odluka mogla bi ostaviti ‘iza zatvorenih vrata’ indicije o mogućoj umiješanosti u ‘crni fond’ niza osoba koje dosad nisu nikada bile osumnjičene. No, budući da se čini kako će se na eksploatiranju upravo takvih nelogičnosti optužnice temeljiti obrana okrivljenika, pitanje je kako će se o ovom dokaznom prijedlogu Uskoka očitovati obrana, te koje će od ovih dokaznih prijedloga na kraju prihvatiti sud.
Izvor: Marin Dešković / Vjesnik

Akademija-Art