Skip to content

Split – Tomislav Buntak: Flashdance

Galerija Kula, Kralja Tomislava bb, Split
Tomislav Buntak
Flashdance
od 27. 10. (u 20.00 sati) do- 27. 11. 2010.

Započnimo od termina otvorenja izložbe! Na seriji izloženih slika ujednačenog formata evidentiraju se fluorescentne boje koje pod određenim režimom svjetla rezultiraju linearnim kompozicijama zanimljivog učinka. To zasigurno nije uobičajena slikarska metodologija niti uobičajena pojava slikarskog platna u prostoru izlaganja. I dalje slikajući i izduljena tijela, karakteristična za njegovu osebujnu morfologiju, Tomislav Buntak predočuje ‘morske igre’ u kojima se unutar istog vizualnog uzorka prepliću ljudske figure i ‘pešekani’ ali i kućni psi. Ove figuralne predstave, gotovo lišene težine i tjelesnosti, nije uputno percipirati u odnosu međusobne tenzije koja bi, pak, nosila pretpostavku straha ili mogućnost opasnosti već u harmonijskom kolopletu kojega je generirala osebujna slikareva imaginacija. Na Buntakovim slikarskim ‘ekranima’ moguće je iščitati interferiranje kontrolirane i nekontrolirane prirode ljudskih nagona, koji svoje slikarske korelate pronalaze u prikazima psa, vjernog pratitelja čovjeka u njegovom civilizacijskom ‘hodu’ no i u siluetama neukrotljivih i opasnih morskih pasa. U njima je sadržana ideja dijalektičkog totaliteta prirode odnosno ideja koegzistencije naizgled sukobljenih polova. Buntakova je platna, stoga, moguće shvatiti kao sekvence jednog te istog prizora koji u galerijskom prostoru tvori zanimljiva ritmička strujanja zazivajući ideju prirodnog fluksa..

Ipak, što se događa u vremenu izvan oglašenog termina rada galerije?
Gašenjem specijalnih svjetala, namijenjenih osvjetljavanju slika, te rasvjetljavanjem galerijskog prostora mijenja se kolorit specifičnog ‘elektriciteta’. Na taj način koloristički angažirane kompozicije, koje su svojim registrom boje evocirale planktonska ‘iskrenja’, postaju neutralne ali energetski i dalje vibrantne. Koristeći artificijelni materijal za estetizirani prizor ahistorijskih kategorija kao što su nagonske sile, odnosno referirajući se dijelom i na specifičnu ambijentalnost prostora klupskih scena slikarstvo Tomislava Buntaka nesumnjivo pripada kompleksu likovnih impulsa koji propituju varijetete složenih problematika suvremene kulture.

Dalibor Prančević

Tomislav Buntak rođen je 1971. godine u Zagrebu. Godine 1997. diplomirao je slikarstvo , nastavnički odjel, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Od 2010.godine docent na Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarstvo.

Akademija-Art.hr
26.10.2010.