Snežana Bukal: Bez zbogom svemu tome

zbogom naslovnica web

zbogom naslovnica web

Snežana Bukal rođena je u Beogradu, zimi 1957.
Diplomirala Opću književnost s teorijom književnosti. Objavila tri zbirke priča, tri romana, šačicu pjesama, kao i niz knjiga, grupnih projekata.
Objavljuje prozu, priče i eseje u europskim književnim časopisima.
Prevedena na makedonski, slovenski, francuski, nizozemski,
mađarski, korejski i engleski.
Živi u Amsterdamu i Korčuli.

Kvaliteta cjeline ostvaruje se na kvaliteti stranice, kako bi rekao Italo Calvino. Bukalova ide još niže od stranice. Ona kvalitetu djela bazira na rečenici, u kojoj je, što bi rekao Andrić, riječima tijesno a mislima široko. Ta ritmična skladna rečenica, na prvi pogled mirna, a u svojim dubinama zatalasana od smislova – pokazatelj je vanredne darovitosti i proznog umijeća Snežane Bukal.
ENVER KAZAZ, SARAJEVSKE
BILJEŽNICE

Nema puno pisaca koji su u stanju da ‘sivilu svakodnevice’ opišu tako da čitalac
bude potpuno uvučen u priču. Nema puno pisaca koji su zapisali stranice tolike ljepote o susretu sa nepoznatim. Smrt, ljubav, identitet… sve ove do dosade mrtve riječi Bukal oživljava u svojoj prozi.
HERMAN JACOBS, DE MORGEN

To je suptilna proza o ljudima koji razapeti između prošlosti i sadašnjosti pokušavaju da ponovo uspostave svoje živote. Bukal opisuje tu unutarnju borbu bez melodrama i klišeja. Ova proza je dokument izuzetne ljepote o kompleksnom značenju sjećanja, nostalgije i života ‘između dva života’.
LARA DE BRUIN, LEEUWARDE
COURANT

Ta proza nije politički pamflet. Zaista, ponekad je lakše živjeti s lažima nego s istinom – no, ako se jednom istina sagleda nemoguće je živjeti kao da se istina nije sagledala.
Impresivno je da usprkos dubini razočaranja, koje izbija iz svake stranice, i dalje u ovoj prozi prevladava: nada.
FONS GEARATS RADIO L1

Meandarmedia 2013, 288 stranica, 119 kn, broširano, šivano, www.uzitakitekst.com