Slovenija poriče dogovor oko Ljubljanske banke!

Nikakav dogovor između financijskih stručnjaka za Ljubljansku banku nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usuglašen, priopćilo je u srijedu slovensko veleposlanstvo u Zagrebu reagirajući na pisanje hrvatskih novina da su hrvatski i slovenski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar postigli dogovor i svojim vladama predložili rješenje za Ljubljansku banku

"Slovensko veleposlanstvo želi, vezano za informacije o postignutom tajnom dogovoru dvojice financijskih stručnjaka za rješavanje pitanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, koje već po drugi put prenosi jedan od hrvatskih medija, ponovno naglasiti kako nikakav dogovor između stručnjaka nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usuglašen", stoji u priopćenju veleposlanstva.
"Jedino o čemu su se stručnjaci Arhar i Rogić dogovorili bilo je rečeno u izjavi za medije nakon njihova četvrtog sastanka prošli tjedan u Zagrebu, a to je da postoje razilaženja u stajalištima obiju strana te da će nastaviti s razgovorima", dodaje se.
Jutarnji list od srijede prenosi da su dvojica eksperata predložila model po kojem bi Slovenija dug prenesene štednje bivših štediša Ljubljanske banke od 278,7 milijuna eura vratila Hrvatskoj u razdoblju od 30 godina, a Hrvatska bi zauzvrat oprostila Sloveniji zatezne kamate na taj dug.
List piše da je to okosnica prijedloga koje Rogić i Arhar čuvaju kao najstože čuvanu tajnu dok se o njemu ne izjasne vlade u Zagrebu i Ljubljani.
U veleposlanstvu ističu kako je neobično da slovenska strana mora već po drugi put demantirati tu istu informaciju koja je bila predmet medijskih nagađanja u proteklim tjednima, "naročito nakon što se hrvatski stručnjak na posljednjem sastanku ispričao slovenskome kolegi za te neistine i neugodnost koja je nastala u hrvatskoj javnosti nakon njihova trećeg susreta na Bledu početkom listopada", prema priopćenju.
"Unatoč mnogobrojnim zamolbama za objašnjenje, Slovenija do današnjeg dana od hrvatske strane nije uspjela saznati koji je pravni temelj za tužbe koje protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke po izričitom nalogu hrvatske države vode dvije komercijalne banke u talijanskom vlasništvu", stoji u priopćenju slovenskog veleposlanstva.
"Slovenija je uvjerena da su punomoći hrvatske države u suprotnosti s međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala i ratificirala te preuzetim obavezama tijekom pregovora s Europskom unijom", dodaje se u priopćenju.
"Nastavak pregovora i traženje konačnog rješenja u okviru Sukcesijskog sporazuma imaju smisla samo ako hrvatska vlada povuče punomoći u tužbama pred hrvatskim sudovima", ističu u slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu.
Izvor: Hina