Skip to content

Skupna izložba članova HLD-a


Pogledajte fotografije s otvorenja!

Hrvatsko likovno društvo iz Zagreba već godinama dio svoje izložbene djelatnosti organizira u Caffe galeriji „ZRIN“, zahvaljujući prvenstveno ljubaznosti i razumijevanje njenog vlasnika, gospodina Dragana Hrnjaka, velikog ljubitelja likovnih umjetnosti.


Ovaj neveliki, ali ugodni ambijent podoban je za male, komorne izložbe pa smo ovom prigodom prednost dali slikarskim tehnikama koje su manje zastupljene na velikim izložbama kojima dominiraju tehnike ulja i akrila.

Ponudili smo grafiku, crtež, akvarel i pastel, često podcijenjene tehnike od ljudi koji nedovoljno poznaju problematiku slikarskog „zanata“.

Mnogi ove tehnike povezuju s likovnim pokušajima djece i amatera početnika, ne znajući pri tome da upravo ove tehnike zahtijevaju visoki stupanja „zanatskog“ i likovnog umijeća.  No to je tema koja zahtijeva daleko širu raspravu.


A što su nam na ovoj izložbi, i u ovim tehnikama, ponudili članovi Hrvatskog likovnog društva.

Grafička rješenja vrlo su rijetko zastupljena na našim izložbama, a ova dva ponuđena linoreza dobar su primjer „zanatskog umijeća“ autora.

Stari Zagreb Zlate Barili postiže izvanredan efekt crno bijelog kontrasta, a linorez u boji Raspelo Gordane Stanković zgusnutom kompozicijom podcrtava dramatičnost prizora.

Franjo Kovačić se svojim Ostacima Cesargrada, rađenim u tušu, potvrđuje kao izvanredan crtač, s osjećajem za odmjerenost kompozicije i izbor detalja. Ugljenom rađeni Ženski akt Radmile Pribačić  primjer je profinjene jednostavnosti.

Među akvarelima, toj najzahtjevnijoj slikarskoj tehnici, izdvojio bih senzualni, prozračni akt Sanjalica Ksenije Talijančić, tajnovitost Sumaglice Tereze Kašuba, elektricitetom nabijenu atmosferu Pred kišu Nade Aslanovski i veseli, prpošni, „dufyjevkom“ manirom rađeni pejzaž Kad će ljeto Ines Fabijanić.

I u pastelu Gornje Prekrižje Ana Pajan zadržava svoj ekspresionističko-koloristički pristup plohi. Zima Mirjane Dolenčić i u ovoj tehnici pokazuje opčinjenost autorice idiličnim pejzažima s drvećem i vodom. Kompozicijski čvrsto, tehnički korektno, Ilja Ećim donosi priču o nekoj staroj Konobi. Uvijek inovantna, kompozicijski i koloristički zanimljiva, Nada Vojnović Musić  ponudila nam je svoje viđenje Primorja.


Moglo bi se, naravno, o svakoj od izloženih slika reći nekoliko riječi, ali prepustimo i gledateljima da među izloženim radovima odaberu one koji su najbliže njihovom ukusu i njihovom poimanju ljepote.

Milan Ilić, prof.

AUTORI I IZLOŽENI RADOVI
 1. Jaroslava Andrijašević:
DIJETE, ugljen, 27×20 cm

 2. Nada Aslanović: PRED KIŠU, akvarel, 30×40 cm
 3. Ankica Bajan: PROLJEĆE, akvarel, 15×38 cm
 4. Zlata Barili: STARI ZAGREB, linorez, 40×30 cm
 5. Ana Cerovski: PERUNIKE, akvarel, 53×43 cm
 6. Antonija Cesarec: BUMBAR, akvarel, 21×18,5 cm
 7. Mirjana Dolenčić: ZIMA, pastel, 23×30 cm
 8. Ilja Ećim: KONOBA, pastel, 39×29 cm
 9. Ines Fabijanić: KAD ĆE LJETO, akvarel, 20×29 cm
10. Franjo Feldi: SOFIA LAAN, olovka, 15×24 cm
11. Ljudmila Hakman: AKT, olovka, 48×34 cm
12. Marija Hohoš Novaković: RIJEKA, akvarel, 15×28 cm
13. Vera Huber: UZ MORE, akvarel, 27×36 cm
14. Đurđa Jakoplić Antolić:CIKLAME U CVATU, akvarel,30x40cm
15. Gordana Karlović: PINIJE, pastel, 28×40 cm
16. Tereza Kašuba: SUMAGLICA, akvarel, 30×40 cm
17. Biserka Konečny: MASLINE, akvarel, 24×34 cm
18. Franjo Kovačić: OSTACI CESARGRADA, tuš, 25×40 cm
19. Vlastimir Lončar: LJUBIČICE, akvarel, 33×44 cm
20. Ana Pajan: GORNJE PREKRIŽJE, pastel, 50×40 cm
21. Radmila Pribačić: ŽENSKI AKT, ugljen, 24×34 cm
22. Gordana Stanković: RASPELO, linorez u boji, 22×19 cm
23. Helenka Štambuk Šerka: CVIJEĆE, akvarel, 50×35
24. Ksenija Talijančić: SANJALICA, akvarel, 60×80 cm
25. Nada Vojnović Musić: PRIMORJE, pastel, 25×40 cm

Juraj Jonke, tajnik HLD

Akademija-Art.hr