Skip to content

Skriveno blago u Leopold muzeju


Egon Schiele, Gustav Klimt u plavoj slikarskoj pregači, 1913 .

Riječ je o izložni akvarela koji potiču od 1900. godine pa sve do današnjice. Predstavljena će biti 54 umjetnika s ukupno 200 radova, od koji su najzanimljiviji akvareli Egona Schielea koji se zbog svoje osjetljivosti čuvaju u depou muzeju i jako rijetko izlaze na svijetlo dana.


Rudolf von Alt, Glavni trg u Bratislavi, 1843.

Osim toga publici će biti predstavljeno i 40-ak radova austrijskog umjetnika Rudolfa von Alta koji se smatra viruozom ove vrste slikarstva.

Razdoblje bečke secesije i ranog ekspresionizma je zastupljeno u djelima Klimta i Schielea, dok u vremenu nakon 1918. godine dominiraju djela Herberta Boeckla, Josefa Dobrowkog, Karla Starka, Gustava Hessinga i Hilde Uccusic.


Gustav Klimt, "Judith II", 1908.

Izložba “Skriveno blago”je nastala povodom 85. rođendana osnivača ovog muzeja – Rudolfa Leopolda – te je na prvom katu muzeja u tu svrhu uređena i samostalna prostorija posvećena bračnom paru Leopold i razvoju njihove kolekcionarske djelatnosti.

Proljetna izložba Leopold muzeja osim toga mladim umjetnicima nudi mogućnost predstavljanja vlastitih radova. Naime najboljih će 50 zaprimljenih radova biti izloženo u atriju muzeja, dok će tri odabrana djela biti otkupljena od strane muzeja.
Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

akademija-art.hr

 

Optimized by Optimole