Skip to content

Sandra Križić Roban: Na drugi pogled

Gliptoteka HAZU, Zagreb
Predstavljanje knjige
Sandra Križić Roban
Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije
13. 12. 2010. (u 19.00 sati)

Promocija knjige održat će se u Gliptoteci HAZU u ponedjeljak 13. prosinca 2010. u 19.00 sati. O knjizi će govoriti Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, Iva Prosoli, kustosica i umjetnička asistentica na Akademiji dramskih umjetnosti, i autorica.

Tom prigodom otvorit će se izložba jedanaestoro autora čiji su radovi predstavljeni u monografskim poglavljima knjige (Mara Bratoš, Sandro Đukić, Marko Ercegović, Elvis Krstulović, Antun Maračić, Ana Opalić, Silvia Potočki Smiljanić /SofijaSilvia/, Jasenko Rasol, Žarko Vijatović, Mirjana Vodopija, Ivana Vučić). Kustosica izložbe: Sandra Križić Roban.
Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2011. godine (utorak-petak 11.00−19.00, vikend 10.00-14.00; ponedjeljkom zatvoreno).
O KNJIZI:
Što je fotografija? Nešto što izmiče, pisanje svjetlom, ili "tek" slika kojoj nedostaje svijet? Iako plošna, fotografija na nevjerojatne, ponekad uzbudljive načine, podsjeća na višedimenzionalnost svijeta. Ona je umjetnost koju se često doživljava kao izravnu, objektivnu i nedvosmislenu, no svoj je status i pravo lice tijekom 20. stoljeća nekoliko puta radikalno promijenila. Stoga se pokazuje potreba za novim teorijskim promišljanjima i interpretacijom viđenog.
U knjizi Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije Sandra Križić Roban razmatra zbivanja na polju umjetničke fotografije u nacionalnom kontekstu, dovodeći pojedine autore u vezu sa zbivanjima na međunarodnom planu. Nakon uvoda u kojem medij određuje u povijesnoumjetničkom kontinuitetu slijedi jedanaest autorskih poglavlja – osobnih umjetničkih strategija koje potvrđuju osobitost fotografije kao autonomne stvaralačke prakse. Karakterizira ih raznovrsnost promišljanja statusa fotografije unutar umjetničkog, društvenog, političkog, nacionalnog, rodnog i ostalih konteksta.
Knjiga Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije izdanje je Instituta za povijest umjetnosti i UPI-2M plus. Bogato je ilustrirana brojnim fotografijama, koncipirana kao sažetak ključnih poslijeratnih zbivanja na području umjetničke fotografije i jedanaest monografskih prikaza odabranih umjetnic/k/a.

Sandra Križić Roban, dr. sc., povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica, zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu umjetnost u Hrvatskoj i Europi, fotografiju u Hrvatskoj od 1950. do danas, te modernu i suvremenu arhitekturu. Glavna i odgovorna urednica časopisa za suvremena likovna zbivanja Život umjetnosti od 2000. Zajedno s Nenadom Robanom vodila je program Galerije Križić Roban (1999.–2007.).

Izdavači: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb i UPI-2M plus, Zagreb

324 stranica; 15,1 cm x 21,6 cm, meko/tvrdi uvez
186 fotografija (boja, crnobijelo), tekst na hrvatskom i engleskom jeziku
dizajn: Laboratorium
ISBN: 978-953-6106-89-9 (IPU), 978-953-7703-08-0 (UPI-2M)
Cijena: 200,00 Kn (na promociji 150,00)
Narudžbe i dodatne informacije:
UPI-2M plus
info@upi2mbooks.hr
Institut za povijest umjetnosti
www.hart.hr
ngubic@hart.hr

Gliptoteka HAZU

gliptoteka@hazu.hr

Akademija-Art.hr
08.12.2010.