Skip to content

Sandra Bagarić / Darko Domitrović: Adagio

SANDRA BAGARIĆ / DARKO DOMITROVIĆ: ADAGIO

Zagrebačka sopranistica Sandra Bagarić koncertom u Đakovačkoj katedrali započela je promociju svog novog, sakralnog albuma ”Adagio” kojim se predstavlja repertoarom crkvenih klasika. Koncert je održan 21. kolovoza u vrijeme kad album još nije bio objavljen pa su Đakovčani među prvima mogli uživati u ovoj glazbenoj poslastici.

“Program koji smo izveli ozbiljniji je od onoga na koji je navikla moja publika, to je program koji traži koncentraciju, a posvećen je mojoj pokojnoj profesorici Ljiljani Molnar Talajić”, pojasnila je Sandra Bagarić. Iako već tri i pol godine nema profesorice Talajić Sandra je osjećala da joj duguje posebnu posvetu za sve ono što je na nju prenijela ne samo kao učiteljica pjevanja, već i kao savjetnica i prijateljica. 
U većini slučajeva Sandrinu karijeru karakteriziraju koketne i vrckave uloge primarno vezane uz operetu i mjuzikl, a ono što je profesorica Talajić vidjela je jedna druga Sandra. „Sada sam sazrela, i spremna sam i za te dramske uloge u kakvima me moja profesorica oduvijek željela vidjeti,“ pojašnjava Sandra Bagarić.
Još kao studentica, Sandra je zarađivala pjevajući „Ave Mariju“ u crkvi na vjenčanjima pa stoga nije iznenađenje da se na CD-u pojavljuje čak 5 različitih izvedbi (Guiulio Caccini, Franz Schubert, Pietro Mascagni, J. S. Bach-Ch. Gounod, Giuseppe Verdi). Handel, Mozart, Bizet, Webber, Albinoni samo su neki od skladatelja zastupljeni na ovom izdanju koje donosi 15 skladbi, a snimljene su tijekom koncerta u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u prosincu 2010. godine.
„Nisam željela savršenstvo, ostavila sam male nepravilnosti, i u zvuku i u tonu. Dok sam snimala skladbu ‘Pieta Signore’, koju je moja profa, kako sam je zvala, pjevala najljepše na svijetu, na trenutke sam imala osjećaj da zvučim kao ona, da ona kroz mene pjeva, da je tu negdje u crkvi…“ govori Sandra i nastavlja: „Snimala sam onako kako je ona mene učila, a nju njezina profesorica: na način na koji se pjevalo prije sto ili dvjesto godina. Ne trebaju mi stoga, nikakva pomagala, nego samo dobar pijanist“.
Klavirsku potporu Sandrinom izražajnom sopranu daje suprug Darko Domitrović, svojevremeno i umjetnički suradnik Ljiljane Molnar Talajić.
„Uvijek nastupamo zajedno, imamo mnogo zajedničkih snimki, a ‘Adagio’ je naš drugi zajednički CD,“ pojašnjava Sandra.
* – većina citata objavljena je u sklopu intervjua objavljenog 19.svibnja 2011. godine u časopisu Gloria

Popis pjesama:

G. Caccini – Ave Maria
C. Franck – Panis angelicus
G.F. Händel – Ombra mai fu (Serse)
F. Schubert – Ave Maria
W.A. Mozart – Ave Verum
A. Stradella – Pieta Signore
P. Mascagni – Ave Maria
G. Bizet – Agnus dei
G. Faure – Pie Jesu
J.S. Bach / Ch. Goundod – Ave Maria
G.F. Händel – Lascia ch’io pianga (Rinaldo)
G.Verdi – Ave Maria (Othello)
A. L. Webber – Pie Jesu (Requiem)
T. Albinoni / D. Domitrović – Adagio

Album "Adagio" potražite u Aquarius Music Shopovima u Zagrebu (Varšavska 13, Vlaška 44, Maksimirska 16), na www.cedeterija.hr i drugim boljim prodajnim mjestima.

Akademija-Art.hr
03.10.2011.