Saborska oporba pozvala vladajuće da odustanu od štetne ekonomske politike

sabor

Saborska je oporba danas pozvala Vladu da odustane od sadašnje ekonomske politke, ustvrdivši da je riječ o štetnoj politici, koja će dovesti do daljnjeg pada gospodarstva, na što su im vladajući uzvratili da je "teško očekivati bolje ekonomsko i socijalno stanje, s obzirom na nesposobnost i kriminal bivše, HDZ-ove vlasti"

"Tražimo od Vlade da promijeni ovu štetnu ekonomsku politiku, jer ona samo dalje urušava gospodarstvo", rekla je Martina Dalić (HDZ), nakon stanke koju je zatražio niz klubova, kako bi se očitovali o jučerašnjim podatcima Zavoda za statistiku o 2,2 postotnom padu BDP-a u drugom kvartalu ove godine.
Dalić je upozorila da je riječ o najvećem padu od prvog kvartala 2010., a za pad osobne potrošnje od 3,4 posto okrivila je povećanje poreza i nova povećanja cijena.
"Rezultat je ovdje jasno vidljiv, a svi pokazatelji govore da će se pad nastaviti i dalje i nikakve bezobraštine u Saboru, nikakve doskočice ovome ne pomažu", dodala je.
Dalić se usprotivila i najavi ministra financija Slavka Linića o otpuštanju 20.000 zaposlenih u javnim službama, upozorivši da ono ne donosi samo uštede u proračunu, nego i 20 tisuća obitelji bez prihoda.
Linića je pozvala da prestane povećavati postojeće i odustane od uvođenja novih poreza.
Dražen Đurović (HDSSB) pozvao je Vladu i Sabor da se konačno počnu baviti problemima hrvatskih građana, većina kojih, upozorio je, nakon zadnjih poskupljenja više ne mogu preživljavati.
"Ova Vlada više se bavi zatvaranjem nego otvaranjem tvrtki. Od nas građani ne očekuju da se sustavno bavimo sami sobom, nego da Sabor bude fokusiran na egzistencijalne probleme ljudi, onih kojih su nas izabrali", rekao je.
Laburist Dragutin Lesar Vladi je spočitnuo što je tek u srpnju revidirala makroekonomsku projekciju za ovu godinu, iako je to, uvjeren je, po pokazateljima mogla učiniti znatno ranije.
Ustvrdio je da su u blokadi računi 231 tisuće građana.
"Vlada tvrdi da ne može ništa, ali mora hitno povećati minimalnu plaću na 40 posto prosječne plaće, inače će biti blokirano 300 tisuća računa", rekao je Lesar.
Iz SDP-a su poručili kako je teško očekivati bolje ekonomsko i socijalno stanje, s obzirom na nesposobnost i kriminal bivše, HDZ-ove vlasti, te naglasili kako ova vlada čini sve što može kako bi to stanje poboljšala, ali i uvela red u državi.
"Bili biste uvjerljivi u zabrinutosti da niste osam godina bili na vlasti, da ste u tih osam godina donosili adekvatne mjere u socijalnom i ekonomskom smislu, da niste izvlačili novac iz tvrtki koji je dobrim dijelom išao na privatne račune. Da ste 2008. povukli adekvatne mjere danas ne bi bili u krizi", poručila je HDZ-ovcima Dragica Zgrebec (SDP).
HDZ je prozvala da je proračunsku politiku u vrijeme krize vodila kao da je "procvat ekonomije", da je dovela do eksplozije nelikvidnosti, gubitka 200 tisuća radnih mjesta, da je poticala neisplatu plaća i doprinosa.
I Jozo Radoš (HNS) upozorio je da je poskupljenje struje, plina i grijanja posljedica višegodišnjeg gomilanja dugova u nekim tvrtkama, prije svega u HEP-u.
Bivšu vlast optužio je za "guranje glave u pijesak", te zaključio kako je politika saniranja dugova tvrtki iz proračuna neodrživa, jer bi dovela u pitanje socijalna davanja.
I Damir Kajin (IDS) uvjeren je da su loši pokazatelji rezultat loše politike HDZ-ove vlasti, no smatra da bi Vlada morala umanjiti poreznu presiju.
"Poreznom presijom naš proračun se puni korektno i to je za svaku pohvalu, ali ponekad travu treba pustiti da malo naraste, a ne ju stalno šišati, jer onda nećemo imati što ponijeti kući", rekao je Kajin. 
Foto: Željko Lukunić/Pixsell