Skip to content

Sabor donio Zakon o MPO-u iako je izazvao buru u javnosti


 
Iako je izazvao buru u javnosti te podijelio vladajuće i oporbu, Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji Hrvatski je sabor danas ipak izglasovao i to pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika
 
Za zakon je glasovalo 88 zastupnika, protiv njih 45, dok je suzdržano bilo dvoje zastupnika.

Sabor je na početku današnje sjednice izglasao Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera. Zakon predviđa ograničenje u produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, na način da se rok od tri mjeseca smatra dovoljnim i primjerenim za provedbu postupka pregovaranja i zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Sabor je izmijenio Zakon o sportu te donio Zakon o sportskoj inspekciji, kojima Vlada najavljuje sprječavanje dosadašnjih nečasnih radnji u sportu.

Sabor je izmijenio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te ukinuo obvezu zaključivanja ocjena na polugodištu, kao i spriječio zlouporabe oko prelaska učenika s više negativnih ocjena u drugu školu.

Sabor je izmijenio Poslovnik o radu, čime je ukinuo institut ispravka netočnog navoda. Nova poslovnička rješenja propisuju proširenje instituta replike, tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika, a ovaj mu na repliku odgovoriti. Saborski zastupnici ubuduće bi dolazak u Sabor evidentirali elektroničkom karticom. Izostanak sa sjednice Sabora trebali bi pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije

Izmijenjeni su zakoni o tajnosti podataka, o sigurnosnim provjerama te o društveno poticanoj stanogradnji, a donesen Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

U drugo su čitanje upućeni prijedlozi Ovršnog zakona te izmjena Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a ukinuto je važenje zakona o javnim ovršiteljima i javnoovršiteljskim pristojbama. U drugo su čitanje upućeni i prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje.

Zastupnici bi danas trebali imenovati i vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a Domagoja Novokmeta, kojega na tu dužnost predlaže Odbor za medije. 

Nakon glasovanja zastupnici imaju dvomjesečnu ljetnu stanku, kaže vršitelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko. Građani to percipiraju kako dvomjesečni dobro plaćeni odmor

Foto Ranko ŠUVAR/Cropix

Izvor: HRT

Akademija-Art

 

Optimized by Optimole