Rusija šalje brodove u Sredozemlje – evakuacija u Siriji

Russia Sends Naval Ships

Russia Sends Naval Ships

Dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju u Siriji, Rusija šalje dva ratna broda u istočno Sredozemlje

Novinska agencija Interfax poziva se na izvor u zapovjedništvu ruskih oružanih snaga koji je rekao da će raketna krstarica i protupodmornički brod doploviti u istočni Mediteran idućih dana. Mornarica je priopćila da se radi o ‘dugo planiranoj rotaciji’ njezinih brodova na Sredozemlju.

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada evakuirale su tijekom posljednjih 48 sati gotovo svo osoblje iz zapovjedništva vojske i sjedišta obavještajne službe u Damasku u očekivanju zapadnog vojnog udara, potvrdili su izvori u sirijskoj oporbi.
Oklopna vozila i kamioni s pripadnicima vojske uočeni su u srijedu kako napuštaju područje međunarodne zračne luke u Damasku i kreću se prema obližnjim gradovima, a sva svjetla na zračnoj luci ugašena su.

Obavještajni izvori govore da se glavno zapovjedništvo sirijske vojske premjestilo na novu lokaciju, u podnožje brda koja sa sjeverne strane okružuju Damask, dok se ostala zapovjedništva sele u podzemne bunkere i škole. Oporbeni izvori navode i da su ratni brodovi razmješteni po luci mediteranskoga grada Latakija između trgovačkih brodova kako bi se smanjili izgledi da budu otkriveni i pogođeni.

UN-ovi istražitelji iz Sirije se vraćaju u subotu

UN-ov istražiteljski tim nastavit će istragu o napadu kemijskim oružjem u Siriji do petka, a vraća se u subotu ujutro, izjavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je u posjetu Beču. Dodao je kako je o stanju u Siriji telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Tim inspektora je, kako se doznaje s terena, stigao na područje izvan Damaska (u istočno predgrađe Douma) koje je pod kontrolom pobunjenika i pripremaju se ispitati mjesto na koje su pale rakete s kemijskim punjenjem. Također će se obaviti i razgovori s ranjenicima. (Foto: Reuters, HRT)