Rusi u spriječavanju napada na Siriju: “Oružje pod međunarodni nadzor!”

lavrov

lavrov

Rusi su danas kazali da će pokušati utjecati na Siriju da stavi svoj kemijski arsenal pod međunarodni nadzor ako bi to spriječilo vojni napad.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je sazvao konferenciju za novinare kako bi to objavio, kazao je da je zamisao već iznio sirijskom ministru vanjskih poslova Walidu al-Mualemu tijekom susreta u Moskvi i da Rusija očekuje brz i, kako se nada, pozitivan odgovor.

Prve reakcije – pozitivne

Ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor odmah su pozdravile Sirija i Velika Britanija, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

Rusku inicijativu pozdravio je britanski premijer David Cameron.

Ako Sirija svoje kemijsko oružje stavi izvan uporabe, pod međunarodni nadzor, to bi jasno bio velik korak naprijed i to treba ohrabriti, rekao je Cameron pred zastupnicima britanskog parlamenta.

Pritom je dodao kako se valja osigurati da se ne radi o potezu kojim se skreće pozornost.

Glavni tajnik UN-a zauzeo se za uspostavu zona u Siriji u kojima bi se pod UN-ovim nadzorom kemijsko oružje moglo uništiti, javlja AFP. Ban bi uspostavu takvih zona mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a, ako UN-ovi inspektori potvrde da se kemijsko oružje, koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno, bilo upotrijebljeno u sirijskom sukobu.

Tako bi se prevladala neugodna paraliza u Vijeću sigurnosti kad je riječ o Siriji, rekao je Ban.

SAD prijedlog ocijenjuje pozitivnim, ali s oprezom

Sjedinjene Države su pozitivno, ali i s oprezom, ocijenile ruski prijedlog kojim bi se sirijsko kemijsko oružje stavilo pod međunarodni nadzor, izrazivši ujedno sumnju u nakane režima Bašara al-Assada.

Tony Blinken, pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame rekao je na dnevnoj konferenciji u Bijeloj kući da njegova zemlja želi pobliže proučiti prijedlog Moskve.

Pozitivno bismo ocijenili odluku i akciju Sirije da odustane od svog kemijskog oružja, dodao je, istaknuvši da je ovakvu promjenu potaknula američka prijetnja udarima na Assadov režim.

Prijedlog je komentirala i bivša američka državna tajnica Hillary Clinton nakon susreta s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući.

Ako režim u Damasku odmah stavi svoje zalihe pod međunarodnu kontrolu, o čemu je državni tajnik John Kerry razgovarao s Rusima, bila ti to važna etapa. No to ne može biti još jedna izlika za odgodu ili opstrukciju, upozorila je Clinton.

U međuvremenu, Američki predsjednik Barack Obama planira dobiti potporu zastupnika u Kongresu u srijedu za ograničenu vojnu akciju kojom bi kaznio sirijski režim za korištenje kemijskog oružja 21. kolovoza u predgrađu Damaska, što režim odbacuje, no Washington tvrdi da dokazi postoje.

UN-vi inspektori uzeli su uzorke s lica mjesta, no njihovo izvješće još nije objavljeno. (Foto: Sergei Karpukhin/Reuters, HRT)