Skip to content

Rijeka – Uran, Peculić, Reljac: Typos

Muzej grada Rijeke, Muzejski trg 1/1, Rijeka
Sandy Uran, Izabela Peculić, Anamarija Reljac
Typos
Od 16. 09. (u 19.30 sati) do 26. 09. 2010.

U Muzeju grada Rijeke, 16. rujna 2010. godine, otvara se projekt izložba „Typos" triju autorica: Sandy Uran, Izabele Peculić i Anamarije Reljac.

Tri riječke umjetnice zaokupile su se zanimljivom idejom, da naprave muški torzo od različitih namirnica, začina i hrane. Motiv je – krnji muškarac – koji zapravo nije muškarac nego predmet. Torzo nikad nije stvaran, nego je kip ili reljef muškoga tijela, a odluka da se igraju na temu limitirane muškosti i da tijelo bude sazdano od hrane priziva višeslojnost komunikacije. Tijelo kao konzumni proizvod, kao slatkiš i kao prolazan objekt.

I naziv, Typos, kojim su nazvale izložbu, više govori o ironiji i igri negoli o razbuđenom erosu. Typos je lik, slika; možemo pomišljati i na svakodnevni žargon, no njihov Typos, tip, nikako nije mačistički simbol nego distancirana i decentna ženska umjetnička igra.

Riječ je o ženskoj samosvijesti koja se ne trudi ugoditi muškom egu! Sandy Uran svoj torzo radi od čokolade i to u dvije verzije – kao kip i kao reljef. Sama kaže da čokolada predstavlja slatku stranu života, navodi na pomisao o životnoj radosti i podsjeća na tvrdnju da umjetnost prolazi kroz nepce! Izabela Peculić izlaže torzo od krušnih mrvica. Ona svoj torzo doživljava kao krojni arak. Iscrtanost, isprekidana linija koja obrubljuje njezin torzo priziva "promišljanje torza kroz žensku viziju cjelovitosti…", kruh još k tome podsjeća na nešto primarno i egzistencijalno.

Anamarija Reljac, pak, svoje "typose" radi od brašna i crvenog papra, sipanjem praha na suhu i glatku površinu. Anamarija je izradila i fotografije torza koji su u međuvremenu nestalih torza… I njen je torzo krhak i prolazan – dovoljno je puhnuti, da bi ga se otpuhalo! Izložba triju autorica ujedno je i svojevrstan hommage nepostojanosti, prolaznosti i krhkosti. Većina će izložaka nestati nakon nekoliko dana; neki će biti pometeni, a neki – pojedeni!

Akademija-Art.hr
15. 09. 2010.